Handige websites voor bloggers

11 handige websites voor bloggers #blogpraat

De nerd in mij vindt het heerlijk om aan haar blog te knutselen, maar dat kan ik natuurlijk niet zonder een beetje hulp. Gelukkig is er online meer dan genoeg informatie te vinden. Deze handige websites voor bloggers gebruik ik dan ook regelmatig.

11x Handige websites voor bloggers

“Wow, dat heb je snel in elkaar gezet!” kreeg ik als reactie op het nieuwe jasje dat ik mijn blog afgelopen maand aantrok. Nou ja, in elkaar gezet… ik heb mijn nieuwe theme weliswaar zelf geïnstalleerd maar pas nadat ik ‘m heb gekocht en mijn vaste online hulpbronnen bij de hand had.

In de afgelopen jaren heb ik inmiddels diverse WordPress blogs opgezet en in beheer gehad. Sommige dingen zijn eenvoudig te doen, voor andere dingen ga ik online op zoek naar handleidingen, tips en supportfora waarin de dingen die ik wil weten of oplossen al beschreven staan. De kans is namelijk bijzonder groot dat jouw probleem al door anderen is opgelost én gedocumenteerd!

Handige websites voor bloggers over bloggen

Deze websites zijn voor mij onmisbaar bij het opzetten of aanpassen van een blog en zou jij ook moeten bookmarken!

1. Themeforest.net

Ik ben geek genoeg om aanpassingen in CSS en zelfs her en der in php-files te doen maar een theme from scratch opbouwen? Nee, daar begin ik niet aan. Gelukkig zijn er meer dan genoeg sites die prima themes aanbieden, al dan niet gratis. Bijna al mijn themes kocht ik de laatste jaren via Themeforest.net, waar je een bijna té uitgebreid aanbod aan themes voor je blog kunt vinden.

2. WordPress.org

Een handig uitgangspunt voor bloggers die een WordPress site hosten. Zowel de praktische documentatie als de talloze fora gebruik ik geregeld als ik zelf iets wil aanpassen of oplossen aan mijn blog. Er is namelijk bijna altijd (echt!) wel iemand die tegen hetzelfde probleem is aangelopen!

3. Child Theme Configurator

Eigenlijk geen website maar een plugin die ik direct heb opgeslagen, is Child Theme Configurator. Geen gedoe meer met het zelf schrijven van een child theme: in plaats daarvan installeer je deze plugin, die er één voor je maakt. Hoe handig!

4. Google PageSpeed Insights

Alles eenmaal geïnstalleerd? Dan kan het de moeite zijn je url eens door Google’s PageSpeed Insights te halen. Ik geef toe dat ik soms lichtelijk geobsedeerd ben door het resultaat en me steeds afvraag of mijn blog wel snel genoeg is, terwijl ik eventuele ‘issues’ als amateur-nerd lang niet altijd kan oplossen. Maar het kan je wel een indicatie geven waar nog iets te verbeteren valt op gebied van snelheid.

5. Font Squirrel

Puntjes op de i aan het zetten en inspiratie nodig voor een nieuw font? Op Font Squirrel kun je talloze fonts vinden, gratis! Nu kun je deze fonts niet importeren in je WordPress blog (daar kun je dan weer prima de Easy Google Fonts plugin voor gebruiken) maar wel opslaan op je laptop of PC en zo gebruiken in beeldmateriaal dat je bewerkt.

6. Design Seeds

En dan nog deze site die misschien niet onmisbaar maar zeker favoriet is: Design-Seeds.com. Design Seeds celebrate colors found in nature and the aesthetic of purposeful living, zoals ze het zelf omschrijven. Ik kan er vooral uren doorbrengen op zoek naar de ultieme kleurcombinaties voor mijn blog.

Handige websites voor bloggers

7. Canva

Passend beeld bij een blog bericht is wat mij betreft een must. Het draagt bij aan het overbrengen van je boodschap. Canva is een gratis design website waar je van alles kunt ontwerpen, van visitekaartjes tot afbeeldingen voor social media en je blog.

8. Font Awesome

Ook op zoek naar die geweldige icons voor je blog? Via Font Awesome kun je er honderden vinden, van standaard social media en brand icons tot gebaren en andere ‘dagelijks leven’ icons. Je kunt Font Awesome op diverse manieren toevoegen aan je blog (de uitleg daarvoor lees je hier) en vervolgens kun je los.

9. Onze Taal

Ik ben weliswaar afgestudeerd als redacteur, dat wil helaas niet zeggen dat ik alle kennis uit het Groene en Witte Boekje continu paraat heb. En daarin ben ik niet de enige, gezien sommige spel- en taalfouten die ik vaker dan nodig voorbij zie komen… Voor alle spellingtips en taaladviezen ga ik dus steevast naar Onze Taal, waar ik bijna altijd het antwoord op mijn taalkundige dilemma’s vind.

10. W3Schools

W3Schools is een praktische site vol tips en tutorials voor web developers; en bloggers dus. Je kunt hier terecht voor alles met betrekking tot onder andere HTML, CSS en JavaScript. Mijn standaard hulpbron wanneer ik weer eens met CSS aan het worstelen ben en probeer uit te vogelen welke code ik precies moet gebruiken om iets voor elkaar te krijgen.

11. Feedly

Jarenlang gebruikte ik Bloglovin’ om al mijn favoriete blogs op één plek bij elkaar te hebben. Zowel online als in de app kon je gemakkelijk scrollen en zien welke bloggers nieuwe content hadden gepubliceerd. Helaas werd het slecht onderhouden en inmiddels ben ik overgestapt op Feedly, een handige RSS-feed reader waarmee je blogs en andere (nieuws)websites kunt volgen.

En geheel gratis en voor niets nog een laatste tip: dit overzicht van websites die (zo goed als) gratis stockfoto’s aanbieden. Een must voor elke blogger!

Welke handige websites zijn voor jou onmisbaar rondom bloggen?

14 reacties
 1. Handige websites voor het WordPress beheer! Ik vind het heerlijk om aan mijn eigen blog te sleutelen, maar vind het nog leuker om iemand anders te helpen met het opzetten / beheren van WordPress. De Child theme configurator kende ik nog niet. Daar ga ik eens mee experimenteren. De meeste thema’s die ik heb gekocht (Theme Forest) hadden al een Child Theme, die ik op mijn beurt bewerk.

 2. Even opgeslagen, straks eens kijken. Zitten interessante links tussen. Thanks!

 3. Ik ben zo’n verwende blogger die haar redesign nooit zelf doet, maar mocht ik dat in de toekomst wel doen, dan kom ik even terug naar deze blogpost…

  1. Oh, dat is niet wat mij betreft niet verwend maar gewoon heel verstandig hoor Karen! Ik kom een heel eind met deze sites maar heb ook meer dan eens professionele hulp ingeroepen omdat ik er dan alsnog niet zelf uit kwam :)

 4. Handige sites! Ik zoek altijd de css codes van alles dat ik wil veranderen. wordpress.org is echt megahandig vooral het forum. Dat van de fonts ken ik niet, ga ik meteen kijken!

  1. Dat doe ik dus ook! Ik heb echt UREN turend naar m’n scherm doorgebracht, net zo lang tot ik het gevonden had of gewoon scheel keek :’)

   1. I love me some Theme Forest! Ik kan niet meer zonder die site. Toevallig ben ik ook weer toe aan een nieuw jasje dus heb al een paar mooie formats opgeslagen. Inmiddels zie ik mijn huidige template zo vaak voorbij komen dat ik het al weer zat ben.

Reageren is niet mogelijk.