6 handige fotobewerking apps: VSCO

Handige fotobewerking apps: De beste apps voor fotobewerking

Tegenwoordig komt er haast geen foto meer online die niet in meer of mindere mate is bewerkt. Dankzij de vele fotobewerkingsprogramma’s en apps is het dan ook super simpel om foto’s te bewerken. Deze handige fotobewerking apps zijn mijn favoriete foto-apps voor het editen van mijn foto’s.

7x handige fotobewerkings-apps

In de wereld van vandaag worden foto’s steeds belangrijker. Van sociale media tot online winkelen, beelden spelen een cruciale rol. Het is daarom geen verrassing dat veel mensen hun foto’s willen verbeteren voordat ze deze delen. En hoewel ik absoluut geen fan ben van filters als FaceTune waarmee je met een paar simpele schuifjes je uiterlijk drastisch kunt aanpassen, bewerk ik vaak wel licht- en kleurinstellingen.

De beste apps voor fotobewerking op een rij

Als het gaat om fotobewerking zijn er talloze apps beschikbaar voor zowel desktop als mobiele apparaten. Wil je je Instagram-feed een boost geven of gewoon je foto’s een beetje oppoetsen voordat je ze deelt met de wereld? In deze blogpost deel ik een paar handige apps voor fotobewerking die ik zelf regelmatig gebruik en die je kunt downloaden op je smartphone.

1. Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is een ontzettend populaire bewerkingstool onder fotografen. Het maakt het mogelijk om veel foto’s tegelijk te bewerken en beheren.

Gratis features omvatten onder meer de welbekende presets (voorinstellingen), het aanmaken van profielen om het bewerken makkelijker te maken en de optie om o.a. curves, kleuren, helderheid en textuur aan te passen. Ook kun je in de app zelf foto’s maken en tutorials volgen om je fotografie en bewerkingsvaardigheden te verbeteren.

De Adobe Lightroom app is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

2. Adobe Photoshop Fix

Adobe Photoshop Fix is een uitgeklede versie van het bekende Adobe Photoshop. Deze gratis app bevat een aantal kenmerkende functies waar Photoshop om geroemd wordt. Je kunt dus vrij eenvoudig afbeeldingen retoucheren: zo kun je snel kleuren of belichting veranderen, rode ogen weghalen en uitvloei-effecten toepassen.

Handige fotobewerking apps: Photoshop Fix

Bewerk snel je foto’s in Adobe Photoshop Fix: verander gezichtskenmerken aan of pas de saturatie aan

Handige fotobewerking apps: Verwijder objecten snel met Photoshop Fix

Je kunt zelfs vrij eenvoudig hele objecten verwijderen uit je foto. Misschien niet altijd even strak, voor een snelle bewerking vaak goed genoeg.

Net zoals met andere Adobe applicaties, kun je de app verbinden met Creative Cloud om zo op al je apparaten bij je bestanden te kunnen. De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

3. Afterlight 2

Afterlight 2 maakt het mogelijk om foto’s te retoucheren door o.a. belichting, contrast, verzadiging en scherpte aan te passen. Daarnaast biedt deze vernieuwde app de mogelijkheid om door middel van aanraking delen van je foto’s te retoucheren. Foto’s samenvoegen en filters toevoegen zijn daarnaast ook mogelijk.

Je kunt de app dankzij een free trial gratis uitproberen. Ben je enthousiast en wil je gebruik maken van alle mogelijkheden, heb je drie abonnement-opties:

  • Monthly Afterlight Membership $2.99
  • Yearly Afterlight Membership $17.99
  • Lifetime Afterlight Membership $35.99

Handige fotobewerking apps: Afterlight 2

4. Unfold

Met Unfold kun je niet zozeer foto’s bewerken, als wel minimalistische en elegante fotocollages creëren voor Instagram Stories. Met behulp van meer dan 150 templates en tools om tekst en stickers toe te voegen, maak je zo snel en simpel mooie stories die je vanuit de app rechtstreeks kunt delen naar Instagram en Snapchat. Unfold Camera laat je direct foto’s maken en bewerken met 10 filters en effecten.

Unfold is gratis te installeren voor iPhone en Android, met beperkte functies. Word je lid van Unfold+ heb je onbeperkt toegang tot alle filters en mogelijkheden:

  • een maandabonnement kost USD$2.99
  • een jaarabonnement kost USD$19.99

5. VSCO

Voor ik fan werd van Lightroom, gebruikte ik standaard VSCO. Deze app biedt een scala aan zowel gratis als betaalde filters en daarnaast de standaard mogelijkheden voor fotobewerking. Ook kun je makkelijk een kader toevoegen aan je foto, een optie die ik in diverse andere fotobewerking apps mis.

6 handige fotobewerking apps: VSCO

Je kunt je bewerkte foto’s vervolgens opslaan op je telefoon, delen naar social media kanalen of de creatieve community van VSCO zelf. Die is nog lang niet zo groot of gebruiksvriendelijk als Instagram (en zal dat vermoedelijk ook niet worden) maar biedt toch meer dan genoeg inspiratie voor creatievelingen.

VSCO is beschikbaar voor zowel Android als iPhone.

6. Instagram

Hoewel alle voorgaande genoemde apps vooral worden gebruikt om een mooie Insta-feed te creëren, is Instagram zelf eveneens een prima fotobewerkingsapp. Foto’s en stories kun je rechtstreeks in de app maken of uploaden vanaf je filmrol. Je kunt vervolgens kiezen uit diverse filters en de sterkte hiervan veranderen. Daarnaast kun je gemakkelijk je foto’s bijsnijden en zaken als contrast, kleur, structuur, verzadiging, warmte en scherpte aanpassen.

Instagram is gratis beschikbaar voor Android en iPhone.

Maar soms heb je gewoon een in real life filter als make-up nodig, ha ;-)

7. Camera

Last but not least is er in je eigen mobiele camera ook meer mogelijk dan je denkt. Zo geeft mijn iPhone me verschillende camera-opties om te fotograferen, van panorama tot portret modus. Daarnaast kan je filters toepassen en in gemaakte foto’s belichting, contrast en kleur aanpassen. Geen breed scala aan mogelijkheden, toch scheelt het al behoorlijk op de kwaliteit van je foto’s.

7 handige fotobewerking apps: met deze apps creëer jij ook de mooiste foto's!

Wat zijn jouw favoriete apps voor fotobewerking van dit moment?