Gratis stockfoto's nodig? Op deze websites vind je de mooiste!

Gratis stockfoto’s nodig? Op deze websites vind je de mooiste!

Goed beeld ondersteunt je verhaal – we kennen allemaal het gezegde ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’. En dat hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Gratis stockfoto’s nodig? Op deze websites vind je de mooiste stockfoto’s voor nop!

Stockfoto websites met de mooiste gratis stockfoto’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden en wat mij betreft hoort bij elk (blog)artikel dan ook passend beeld. Goed beeld kan je verhaal versterken en aantrekkelijker maken. Reisbloggers kunnen bestemmingen letterlijk in beeld brengen. Foodbloggers kunnen het water in je mond laten lopen en je een idee geven hoe het eindresultaat van het recept eruit komt te zien. Ideaal is als je eigen foto’s kunt gebruiken om je blog posts van beeld te voorzien.

Een afbeelding met alleen tekst is soms ook een eenvoudige manier om je blog post kracht bij te zetten. Illustratoren, vormgevers en tekenaars kunnen hun beeld vaak zelfs zelf ontwerpen (oh, hoe graag ik dat toch zou kunnen). Maar voor de meesten van ons is dat niet altijd even makkelijk of mogelijk.

Google en Pinterest zijn geen bron

Zomaar plaatjes van internet plukken is echter een enorme no go! Sterker nog, het is zelfs verboden (hoi autersrecht). Populaire sites als weheartit en Pinterest staan bomvol prachtige plaatjes maar zijn géén originele bron, net zoals Google geen bron is. Tenzij je met wat zoekwerk de maker van de afbeelding kunt achterhalen en toestemming kunt vragen voor her-publicatie, mag je afbeeldingen via deze site dus niet zomaar op je eigen site publiceren. Zelfs niet met bronvermelding.

Hier vind je de mooiste gratis stockfoto’s

Nu kan ik best aardige foto’s schieten, ik ben lang niet altijd in de gelegenheid om eigen beeld kan creëren. Gelukkig zijn er meer dan genoeg stockfoto websites waar je prachtige foto’s vandaan kunt halen voor eigen gebruik, soms zelfs gratis. Ben jij op zoek naar mooie stockfoto’s voor je blog? Ik zocht de tofste stockfoto websites met de mooiste gratis stockfoto’s voor je uit!

Death to Stock

Als je op zoek bent naar creatieve foto’s voor werk of grafische projecten, ben je bij Death to Stock aan het juiste adres. Alle foto’s worden geschoten door professionele fotografen en bewerkt voor ze beschikbaar worden gesteld. Om van de foto’s gebruik te kunnen maken, maak je een account aan. Daarna krijg je maandelijks een pakket met minstens 20 stockfoto’s toegestuurd per e-mail. Ook krijg je toegang tot alle eerder verstuurde foto’s.

Lees hier meer over de licentievoorwaarden.

Gratisography

Voor ietwat gekke en quirky stockfoto’s moet je bij Gratisography zijn. Gratisography werd in 2011 opgericht door Ryan McGuire, kunstenaar, ontwerper, fotograaf en codeur. Hier geen saaie stockfoto’s van mannen in pak of nonchalant poserende mensen met een cappuccino in de hand. Hier vind je foto’s van katten in stropdas, mannen in clownsschoenen of zelfs in konijnenpak! Niet je typische stockfoto’s dus!

Lees hier de volledige licentievoorwaarden.

Gratis stockfoto's

Gratis quirky stockfoto’s via Gratisography

Kaboompics

Poolse web designer en coffee addict Karolina stelt op Kaboompics prachtige, kleurrijke stockfoto’s beschikbaar.  Er zijn foto’s voor elk wat wils maar ze heeft zich gespecialiseerd in stockfoto’s voor lifestyle, interieur design en ‘world’ bloggers. Daarnaast krijg je bij elke foto een kleurenpalet met de HEX kleuren in de stockfoto. Ook handig: je kunt op de site al een downloadformaat kiezen.

Gratis stockfoto's nodig? Op deze websites vind je de mooiste!

Toffe en kleurrijke stockfoto’s van Kaboompics

Foto’s zijn gratis te gebruiken, al stelt Karolina een vermelding plus link wel op prijs om haar website verder te laten groeien. Lees hier de volledige licentievoorwaarden.

Life of Pix

Via stockfotowebsite Life of Pix vind je gratis stockfoto’s voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Van prachtige natuur tot regenachtige stadsfoto’s en zakelijke settings. De website wordt gerund door het Canadese LEEROY Creative Agency uit Montreal en een netwerk van fotografen. Wekelijks wordt een fotograaf en 10 van diens foto’s uitgelicht om je te inspireren.

De foto’s zijn toegevoegd aan het zogeheten publieke domein via Creative Commons.

Pexels

Stockfoto’s van website Pexels zijn zowel persoonlijk als zakelijk gratis te gebruiken zonder bronvermelding. Daarnaast mag je de foto’s ook bewerken. Je kunt daarnaast ook zelf stockfoto’s beschikbaar stellen. De foto’s komen vanuit de eigen Pexel community en via andere gratis stockfoto sites.

Lees hier meer over de licentievoorwaarden van Pexels.

Via Pexels kun je tal van gratis stockfoto’s downloaden voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik

picjumbo

Designer en fotograaf Vicktor begon picjumbo in 2013 vooral uit frustratie, omdat zijn foto’s bij de reguliere stockfoto websites werden afgewezen. Er verschijnen dagelijks nieuwe foto’s van high-res kwaliteit. Naast de gratis stockfoto’s biedt picjumbo ook lidmaatschapspakketten aan en vind je er ook icons, mockups en templates voor bijvoorbeeld Photoshop. De site vind ik persoonlijk een tikje onoverzichtelijk; met een beetje zoeken vind je wel prachtige foto’s.

De volledige licentievoorwaarden vind je hier.

Pixabay

Pixabay biedt meer dan bijna 900 duizend foto’s aan die onder Creative Commons CC0 zijn vrijgegeven aan het publieke domein. De website is duidelijk en maakt het zoeken naar de perfecte stockfoto makkelijk. Naast gratis stockfoto’s vind je hier ook vector-bestanden en illustraties.

Lees hier de volledige licentievoorwaarden van Pixabay.

rawpixel

Naast gratis stockfoto’s en creatieve bestanden biedt rawpixel ook duizenden illustraties en digitaal verbeterde afbeeldingen van antieke boeken en chromolitho’s aan onder het CC0 publieke domein. Ik kom stockfoto’s van rawpixel vaak tegen via andere stockwebsites en vind ze vaak goed passen bij het beeld dat ik voor ogen heb. Fijn om nog veel meer stockfoto’s via hun eigen website te vinden dus!

Naast gratis foto’s zijn er ook premium stockfoto’s tegen betaling beschikbaar. Lees hier alle licentievoorwaarden van rawpixel.

Gratis stockfoto's en afbeeldingen via rawpixel

Songbird (1900 – 1936) door Ohara Koson (1877-1945), via Het Rijksmuseum. Digitaal bewerkt door rawpixel.

SplitShire

Italiaanse fotograaf Daniel Nanescu biedt op SplitShire inmiddels meer dan 1000 van zijn foto’s gratis aan. Je vindt hier portretten, prachtige landschappen (ook vanuit de lucht) en zelfs bewegend beeld (ofwel gifs).

De volledige licentievoorwaarden lees je hier.

StockSnap

StockSnap.io is “not your typical crappy stock photo site”, hoewel de foto’s niet altijd uniek en ook op andere stockfoto websites te vinden zijn. Je vindt er foto’s in allerlei categorieën, van net en zakelijk tot kleurrijk en feestelijk.

De foto’s zijn vrij te gebruiken onder de onder Creative Commons CC0, al mag je bijvoorbeeld portretfoto’s niet gebruiken om een commercieel product aan te prijzen. Meer over de licentievoorwaarden lees je hier.

Bijzondere gratis stockfoto's via StockSnap

Een – om hun eigen woorden te gebruiken – niet zo typische stockfoto via StockSnap

Unsplash

Last but not least is Unsplash, één van mijn persoonlijke favorieten. Hier zijn inmiddels meer dan 550 duizend foto’s do-whatever-you-want foto’s voor iedereen te vinden. Het is een van de eerste gratis stockfoto websites die ik bezoek wanneer ik op zoek ben naar beeld bij een blogpost en over het algemeen vind ik er ook wat ik zoek.

Lees hier de volledige licentievoorwaarden van Unsplash.

Bewaar deze gratis stockfoto websites op Pinterest

Gratis stockfoto's nodig? Op deze websites vind je de mooiste! #blogpraat

Wat is jouw favoriete gratis stockfoto website?

4 reacties
  1. Bedankt voor deze handige sites! Ik had een paar jaar een gratis Shutterstock abonnement voor mijn blog, maar deze is onlangs gestopt. Ik denk dat het niet zo interessant was voor ze omdat ik toch grotendeels mijn eigen foto’s gebruik voor mijn websites. Ik ben daarop wat gaan zoeken voor gratis alternatieven, maar vind de meeste foto’s in die gratis beeldbanken toch wel behoorlijk saai! Had vorige week zelf Pixaby gevonden. Vind die site wel ok, maar afhankelijk van het onderwerp ook vrij beperkt. Ga daarom naar genoemde sites snel bekijken, nogmaals dank! :-)

    1. Ah dat is jammer (maar hoera voor eigen foto’s). Shutterstock gebruik ik ook nog geregeld, toch vind ik een aantal sites met gratis foto’s ook meer dan de moeite!

Reageren is niet mogelijk.