Boekstad Deventer (via Unsplash)

Boekenstadjes in Nederland: Ontdek de literaire hotspots

Ontdek de literaire hotspots van Nederland, van boekwinkels tot bibliotheken, en maak een reis langs de mooiste boekenstadjes in Nederland.

Boekenstadjes in Nederland: hier wil je zijn als boekenliefhebber!

Vier de Wereldboekendag in stijl en maak kennis met de meest literaire steden in Nederland! Op basis van de gegevens van Google Maps stelde Holidu een top 10 samen van met steden die de meeste en best beoordeelde bibliotheken en boekwinkels per 10.000 inwoners hebben, inclusief het aantal uitgeverijen in de stad.

Top 10 Boekensteden in Nederland

Ontdek waar je moet zijn voor de beste literaire ervaringen in Nederland en geniet van een weekend vol boeken en cultuur. Lees verder voor de volledige lijst van literaire steden in Nederland en doe inspiratie op voor je volgende bezoek aan een leuk boekstadje.

1. Deventer

Als je in het weekend graag begint met een lekker kopje koffie en een goed boek, of als je graag op zoek gaat naar verborgen pareltjes in boekenwinkels, dan is Deventer de perfecte plek voor jou. Deventer mag zich de meest literaire stad van Nederland noemen! Je hebt hier namelijk enorm veel goed beoordeelde boekenwinkels en bibliotheken, maar ook uitgeverijen zijn hier sterk vertegenwoordigd.

Boekenstad Deventer (via Unsplash)

2. Emmen

Op de tweede plek komt Emmen. Het charmante stadje biedt een breed scala aan Nederlandstalige literatuur. Het is uitermate geschikt om hier een plekje te zoeken om heerlijk te lezen, je kan het ook super combineren met het verder ontdekken van deze stad. En genieten van de rust en stilte bij het lezen van een goed boek.

3. Leiden

Leiden is een historische stad en de thuisbasis van de oudste universiteit van Nederland. Er zijn veel musea en galeries die je kan bezoeken. Voor boekenliefhebbers is de stad echter vooral bekend vanwege de beroemde Universiteitsbibliotheek Leiden. Deze bibliotheek heeft namelijk meer dan zes miljoen items in bezit, waaronder vele zeldzame boeken en manuscripten.

Boekenstad Leiden (via Unsplash)

Boekenstad Leiden (via Unsplash)

4. Groningen

De Groningse studentenstad eindigt op plek 4 met een rijke literaire geschiedenis. Het heeft vele boekhandels en tweedehands boekwinkels en is de thuisbasis van de Groninger Forum Bibliotheek, een indrukwekkende openbare bibliotheek met een grote collectie boeken en tijdschriften.

Groningen (via Unsplash)

5. Assen

De tweede stad in Drenthe die in deze top 10 de literaire titel verdedigt, is Assen. De stad komt op de vijfde plek. Naast de Drentse Bibliotheek heeft Assen nog veel meer te bieden dan alleen boeken. Het Drents Museum is een must-see voor elke kunstliefhebber en de stad heeft veel leuke restaurants en cafés om te genieten van een heerlijke maaltijd na een dagje rondsnuffelen tussen de boeken.

6. Maastricht

We reizen af naar het zuiden van het land, naar Maastricht. De stad staat bekend om zijn geschiedenis, cultuur en architectuur en staat ook internationaal goed op de kaart. De boekhandel Dominicanen, gevestigd in een voormalige kerk, is namelijk uitgeroepen tot een van de coolste boekhandels ter wereld door CNN.

Boekhandel Dominicanen in Maastricht (foto via Unsplash)

Boekhandel Dominicanen in Maastricht (foto via Unsplash)

7. Alkmaar

Op nummer zeven komen we aan bij Alkmaar. Deze literaire stad heeft naast kaas en een historische binnenstad ook veel te bieden voor boekenliefhebbers. Iedereen kan genieten van de vele onafhankelijke boekwinkels en antiquariaten die de stad rijk is, waaronder Boekhandel Van der Meulen en De Alkmaarse Boekhandel.

8. Enschede

Enschede is een levendige stad in het oosten van Nederland en heeft een grote universiteit en veel studenten. Voor boekenliefhebbers heeft de stad verschillende boekwinkels, waaronder Boekhandel Broekhuis. Daarnaast zijn er ook aardig wat uitgeverijen te vinden.

9. Doetinchem

We zijn aangekomen in de Achterhoek voor plek negen, Doetinchem. De gemeente heeft een aantal onafhankelijke boekwinkels. Boekhandel Raadgeep & Berrevoets is bijvoorbeeld een populaire boekhandel waar je goed kan rondsnuffelen tussen de boeken en tijdschriften.

10. Zwolle

We sluiten deze literaire top 10 af met Zwolle. Deze historische stad in Overijssel heeft een van de mooiste boekhandels in Nederland. Een bezoekje aan Van der Velde in de Broeren (Achter de Broeren 1-3) mag hier niet mag ontbreken. Deze bijzondere boekhandel is ook gevestigd in een prachtig mooie 15e eeuwse kerk en wil je niet missen.

Wat vind jij de leukste boekenstadjes in Nederland?