Hoe schrijf je een blog? Redenen om nu te beginnen met bloggen

Hoe schrijf je een blog? 10 praktische tips voor (beginnende) bloggers

Hoe schrijf je een blog? Met deze praktische tips schrijf jij ook een blog post waarmee je lezers aantrekt, informeert en zelfs inspireert.

Hoe schrijf je een blog? Praktische gids voor beginnende bloggers

Mijn allereerste blogpost publiceerde ik zo’n 15 jaar geleden. Het was niet meer dan de tekst van een favoriet liedje, gepubliceerd op een gratis WordPress-domein. Er volgde wat columns en ingevulde vragenlijstjes. Toen ik op mijn dertigste naar Australië vertrok voor die langgewenste rondreis, schreef ik korte reisverslagen om het thuisfront op de hoogte te houden.

Inmiddels run ik al meer dan 10 jaar een succesvol lifestyle en reisblog en deel ik daarnaast mijn kennis over online communicatie en marketing op dit domein. Want nog steeds denk ik dat bloggen een goed idee is. En ik deel graag mijn kennis en ervaring met je!

Zo schrijf je een blog post: 10 tips

Als je net begint met bloggen, kan het je misschien weleens overweldigen: waar begin ik, hoe werkt de technische kant en wie leest eigenlijk mijn blogs? Het is dan ook niet altijd even simpel om je gedachten en ideeën om te zetten in een goed geschreven blogpost.

Maar maak je geen zorgen, in deze praktische gids help ik je stap voor stap door het proces van het schrijven van een blog, zodat jij als beginnende blogger aan de slag kunt met je eigen succesvolle blog!

Stap 1: Kies een onderwerp en doel

Het eerste wat je moet doen bij het schrijven van een blogpost, is het kiezen van een doel en onderwerp. Waarover ga je schrijven en waarom? Vraag jezelf af wat je ermee wilt bereiken: meer lezers of naamsbekendheid of meer verkopen van het product dat je online aanbiedt?

Denk na over wat je wilt delen met je lezers en waar je passie ligt. Je hoeft niet per se te schrijven over je passie maar enthousiast zijn over een onderwerp helpt wel bij het schrijven van een goede tekst. En niet te vergeten: om regelmatig te blijven bloggen.

Het onderwerp van je blogpost moet interessant zijn voor je doelgroep en relevant zijn voor je niche. Doe ook wat onderzoek om te zien of er al veel over het gekozen onderwerp is geschreven. Hoeveel resultaten verschijnen er als je zoekt in Google? Gebruik dat om een onderwerp te bedenken waarmee je jouw blogpost uniek kunt maken.

Stap 2: Maak een outline

Voordat je begint met schrijven, is het handig om een outline te maken. Een outline is een overzicht van de structuur van je blogpost. Het helpt je om je gedachten te organiseren en zorgt voor een duidelijke opbouw in je blogpost.

Begin met een inleiding waarin je je onderwerp introduceert, gevolgd door de hoofdinhoud en eindig met een conclusie. Onder de hoofdinhoud kun je ook subonderwerpen opnemen die je wilt behandelen.

Eigen blog beginnen? Gewoon doen!

Stap 3: Schrijf de inleiding

De inleiding van je blogpost is cruciaal om de aandacht van je lezers te trekken en ze geïnteresseerd te houden. Schrijf een pakkende inleiding die je onderwerp introduceert en de nieuwsgierigheid van je lezers wekt.

Je kunt bijvoorbeeld een vraag stellen, een persoonlijke anekdote delen, of een interessant feit benoemen. Zorg ervoor dat je inleiding bondig en boeiend is, zodat je lezers verder willen lezen.

Stap 4: Schrijf de hoofdinhoud

De hoofdinhoud van je blogpost is waar je je ideeën en informatie deelt. Maak gebruik van je outline om je blogpost gestructureerd en coherent te houden. Schrijf in een heldere en begrijpelijke stijl, en vermijd jargon of te technisch taalgebruik, tenzij je zeker weet dat je doelgroep dit begrijpt.

Zorg dat je niet een lange lap tekst schrijft maar afwisselt tussen korte en langere paragrafen, opsommingen en afbeeldingen.

Gebruik ook tussenkoppen om je tekst overzichtelijk te maken en je lezers te helpen bij het scannen van je blogpost. In de meeste blogs is het ook mogelijk om een inhoudsopgave toe te voegen aan de blog post. Duidelijke tussenkoppen – ik maak ze meestal op in H3 – helpen je lezer om snel je tekst te scannen of direct naar de informatie te scrollen die ze zoeken.

Stap 5: Voeg beeldmateriaal toe

Beeldmateriaal, zoals afbeeldingen, infographics, of video’s, kan je blogpost verrijken en aantrekkelijker maken voor je lezers. Beeldmateriaal kan ook helpen om je boodschap duidelijker over te brengen. Zorg ervoor dat je beeldmateriaal relevant is voor je onderwerp en dat het van hoge kwaliteit is.

Handige websites voor bloggers

Passend beeldmateriaal maakt een blog post visueel aantrekkelijker en beter leesbaar (foto via Unsplash)

Heb je geen eigen foto’s of ander beeldmateriaal beschikbaar? Pluk dan niet zomaar een afbeelding van internet! Dat is een absolute no go. In plaats daarvan kun je gebruik maken van stockfoto’s van websites als iStock of Shutterstock.

Liever niet betalen voor beeldmateriaal? Dan zijn er ook diverse websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden, zoals Pixabay en Unsplash. Vergeet niet om de juiste bronvermeldingen toe te voegen als je beeldmateriaal gebruikt dat niet van jezelf is.

Stap 6: Schrijf de conclusie

In de conclusie van je blogpost kun je de belangrijkste punten samenvatten en je lezers een afsluitende boodschap meegeven.

Je kunt ook een oproep tot actie doen (een call-to-action), zoals het stellen van een vraag, het uitnodigen van reacties, of het aanbieden van extra informatie of bronnen. Zorg ervoor dat je conclusie krachtig en memorabel is, zodat je lezers een positieve indruk van je blogpost krijgen.

Stap 7: Bewerk en controleer

Nadat je de eerste versie van je blogpost hebt geschreven, is het tijd om te bewerken en te controleren. Staan er geen typefouten of spelfouten in de tekst? Kijk ook of je blogpost logisch en consistent is: leest de tekst prettig door en is je boodschap duidelijk voor de lezer?

Vraag indien mogelijk ook feedback van anderen om je blogpost verder te verbeteren. Een tweede paar ogen ziet misschien net andere dingen dan jij dankzij een frisse blik.

Stap 8: Voeg de finishing touches toe

Voordat je je blogpost publiceert, kun je nog enkele finishing touches toevoegen om je blogpost echt af te maken. Denk aan het toevoegen van een aantrekkelijke titel die de inhoud van je blogpost goed weergeeft. Ook het optimaliseren van je blogpost voor zoekmachines (SEO) door relevante zoekwoorden op te nemen en het toevoegen van tags of categorieën aan je blogpost wil je niet overslaan.

Vergeet ook niet om een aantrekkelijke en relevante uitgelichte afbeelding te kiezen die je blogpost visueel aantrekkelijk maakt.

Stap 9: Publiceer en deel je blogpost

Als je tevreden bent met je blogpost en de puntjes op de i hebt gezet, is het tijd om je blogpost te publiceren en te delen met je doelgroep! Afhankelijk van het platform dat je gebruikt, kun je je blogpost publiceren op je eigen website (altijd een aanrader) of op een blogplatform zoals WordPress, Blogger, of Medium.

Deel je blogpost ook op je sociale mediakanalen, stuur het naar de volgers op je e-maillijst, en deel het met andere relevante communities of forums om zo meer lezers te bereiken.

Stap 10: Blijf leren en verbeteren

Bloggen is een continu proces van leren en verbeteren. Blijf jezelf ontwikkelen als blogger door regelmatig te schrijven, feedback van je lezers en medebloggers te ontvangen en te analyseren, en op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in de blogwereld.

Wees niet bang om te experimenteren met verschillende schrijfstijlen, onderwerpen en benaderingen om zo te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je publiek. Blijf ook je blogposts promoten en delen om meer lezers aan te trekken.

Hoe schrijf je een blog? 10 praktische tips voor (beginnende) bloggers

Meer praktische blogtips nodig?

Dus, schrijf jij zo een blog post?

Begin vandaag nog met het schrijven van je eigen blog! Kies een onderwerp dat je enthousiast maakt, volg de stappen in deze blogpost, en deel je kennis, ervaringen en passie met de wereld. Veel succes en plezier met bloggen!