Hoe kun je ChatGPT gebruiken als blogger?

Hoe kun je ChatGPT gebruiken als blogger?

Oké, dus je hebt gehoord van ChatGPT en vraagt je af of het nuttig kan zijn voor je blog. Het korte antwoord is ja! ChatGPT is een krachtige tool die je kan helpen bij het genereren van ideeën, het schrijven van inhoud en zelfs bij het optimaliseren van je SEO.

Wat is ChatGPT en hoe gebruik je het?

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, de hype rondom generatieve-AI en het gebruik van kunstmatige intelligentie in nieuwe tools. Vooral AI modellen als ChatGPT (voor taal) en Midjourney (voor illustraties) zijn vaak onderwerp van gesprek. Je kunt er eindeloos veel mee, zoals content genereren zonder al teveel moeite, zo lijkt het. Maar wat is het eigenlijk? En hoe kun je ChatGPT gebruiken als blogger voor je content?

Wat is ChatGPT eigenlijk?

ChatGPT is een AI-model dat is ontwikkeld door OpenAI en ontworpen om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Dit taalmodel heeft een uitgebreide database met kennis en informatie die is opgebouwd door middel van machine learning en natuurlijke taalverwerking. Het kan daardoor antwoorden geven op vragen, suggesties doen en zelfs creatieve content produceren zoals poëzie en fictie.

Nadelen van ChatGPT

Dat er niet alleen voordelen zijn aan dergelijke modellen, zal duidelijk zijn. Het is geen zoekmachine, dus het heeft niet de meest actuele data beschikbaar (de gebruikte trainingsdata gaat maar tot 2021). Daarom zijn gegenereerde antwoorden niet altijd correct of van hoge kwaliteit.

Verder is ChatGPT natuurlijk niet menselijk, dus het kan niet zelfstandig denk of taal net zo verwerken zoals wij mensen dat doen. Het model is nog steeds niet perfect en geeft soms hele rare antwoorden. Het is dus niet de ultieme tool die al je werk voor je doet of antwoorden geeft die je klakkeloos kunt copy-pasten naar je eigen website.

Behulpzaam en responsief

Het taalmodel is geprogrammeerd om behulpzaam en responsief te zijn. Zo kan het gebruikers helpen bij het vinden van antwoorden op hun vragen en het oplossen van problemen. Daarom krijg je dus regelmatig antwoorden vanuit een ik-vorm, waardoor het soms lijkt alsof je met een echt mens praat in plaats van met een chatbot.

Hoe kun je ChatGPT inzetten als blogger?

Vanuit mijn werk als communicatiespecialist en social media specialist zag ik er steeds meer over voorbij komen. Na een paar weken won mijn nieuwsgierigheid en besloot ik zelf een account aan te maken. Sindsdien maak ik regelmatig gebruik van ChatGPT en ben ik vooral bezig met testen van verschillende prompts, ontdekken wat het beste werkt en de beste content oplevert. En ik ben enthousiast!

10 praktische tips voor ChatGPT

Heb je ooit gewenst dat je een persoonlijke schrijfhulp had om je te helpen bij het schrijven van je blogposts? Met ChatGPT is dit nu heel goed mogelijk. Ik vroeg aan ChatGPT zelf hoe je deze tool kunt gebruiken als blogger en vroeg om 10 handige tips voor zowel beginners als ervaren bloggers. Het antwoord was als volgt:

‘Als ChatGPT kan ik je praktische tips geven om mij in te zetten als blogger. Hier zijn 10 tips voor zowel beginnende als ervaren bloggers:

 1. Ideeën genereren: Als blogger kan ik je helpen met het genereren van ideeën voor blogposts. Geef me een onderwerp en ik kan je suggesties geven voor interessante invalshoeken en subonderwerpen.
 2. Onderzoek: Als een AI-model heb ik toegang tot veel informatiebronnen. Ik kan je helpen bij het vinden van betrouwbare bronnen voor onderzoek naar onderwerpen voor je blogposts.
 3. Content creatie: Als je een idee hebt, kan ik je helpen bij het maken van content, zoals het schrijven van de inhoud van je blogpost. Ik kan je tips geven hoe je het verhaal het beste kan vertellen en de inhoud kunt structureren voor een optimale leeservaring.
 4. Controleer spelling en grammatica: Ik kan je ook helpen bij het controleren van spelling en grammatica van je blogpost. Dit zal je helpen om fouten te vermijden en de kwaliteit van je blogposts te verbeteren.
 5. SEO- optimalisatie: Ik kan je helpen bij het optimaliseren van je blogposts voor zoekmachines (SEO). Bijvoorbeeld door suggesties te geven voor het gebruik van relevante trefwoorden en het schrijven van een effectieve meta-beschrijving.
 6. Vertalingen: Als je blog in meerdere talen is geschreven, kan ik je helpen bij het vertalen van blogposts naar verschillende talen. Hierdoor kun je een groter publiek bereiken met je blog.
 7. Publicatieschema: Als je het lastig vind om regelmatig te bloggen, kan ik je helpen bij het plannen van je publicatieschema. Dit helpt je om regelmatig te blijven bloggen en je lezers betrokken te houden.
 8. Social media-promotie: Ik kan social media-updates maken om je blogposts te promoten. Dit helpt om meer verkeer naar je blog te leiden en je lezers te betrekken bij je blog.
 9. Analytics: Ik kan je helpen bij het analyseren van je blogverkeer en lezersbetrokkenheid. Dit helpt om de effectiviteit van je blogposts te meten en te begrijpen welke onderwerpen en soorten inhoud je lezers het liefst lezen.
 10. Brainstormen: Ik kan ook fungeren als een brainstormpartner voor jou als blogger. We kunnen samenwerken om nieuwe en innovatieve ideeën voor je blog te ontwikkelen.

Met deze tips kun je ChatGPT inzetten als blogger en je blog verbeteren. Of je nu net begint met bloggen of een ervaren blogger bent, ChatGPT kan je helpen bij het creëren van boeiende inhoud en het bereiken van een breder publiek.’

Hoe kun je ChatGPT inzetten als blogger?

Het belang van een goede prompt in ChatGPT

De prompt is de vraag of opdracht die je ingeeft in het zoekveld van ChatGPT. Goede prompts zijn belangrijk omdat ze ChatGPT helpen precies te begrijpen wat je van hem verwacht. Als de prompt duidelijk en specifiek is, kan ChatGPT een beter antwoord geven dat voldoet aan jouw wensen.

Aan de andere kant, als de prompt vaag of onduidelijk is, kan ChatGPT in de war raken en een antwoord geven dat niet is wat je zoekt. Het is dus belangrijk om een goede prompt te geven, zodat je het beste uit ChatGPT kunt halen.

Enkele voorbeelden van goede prompts:

 1. “Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van sociale media voor bedrijven?” Deze prompt is gericht en duidelijk, en vraagt om een specifiek soort antwoord. Namelijk een uiteenzetting van zowel de voor- als nadelen van sociale media voor bedrijven. Het is ook voldoende breed om veel verschillende aspecten te kunnen bespreken.
 2. “Schrijf een korte samenvatting van het boek ‘De Ontdekking van de Hemel’ van Harry Mulisch.” Deze prompt is heel specifiek en vraagt om een beknopt, goed gestructureerd antwoord. Het dwingt je om een heldere samenvatting te schrijven. Dat is een nuttige vaardigheid voor het analyseren van teksten en het schrijven van recensies.
 3. “Hoe kan ik het beste mijn tijd managen?” – Dit is een goede prompt omdat het een concreet probleem aankaart en om advies vraagt. Het stelt ook een open vraag die voldoende ruimte biedt om meerdere oplossingen aan te reiken.

Wat je daarnaast ook heel goed kunt doen, is opdracht geven voor het maximaal aantal woorden of zinnen, aanspreekvorm en tone of voice. Zo kun je ervoor zorgen dat het antwoord zo goed mogelijk aansluit bij je wensen.

Wat is ChatGPT en hoe gebruik je het voor je blog?

ChatGPT is een handige tool voor bloggers die op zoek zijn naar nieuwe ideeën en hulp bij het schrijven van hun content

ChatGPT voor blogs en contentmarketing

Kortom, als blogger of contentmarketeer kun je ChatGPT op verschillende manieren gebruiken. Het kan je helpen bij het genereren van ideeën, het versnellen van je contentcreatie en het optimaliseren van SEO waardoor je blog beter gevonden wordt. Zo kun je de effectiviteit van je contentmarketing en blog vergroten. Zorg er wel voor dat je de gegenereerde inhoud altijd controleert en aanpast aan je eigen stijl en doelgroep en neem niet zomaar alles over.

Maak jij al gebruik van ChatGPT of andere generatieve AI-modellen?