Zo schrijf je goede prompts in ChatGPT

Zo schrijf je goede prompts in ChatGPT

ChatGPT is een krachtig hulpmiddel dat bloggers kan helpen om content te creëren. Met prompts geef je het model instructies over welk type content je wilt genereren. Een goede prompt voor ChatGPT moet duidelijk en specifiek zijn. Op zoek naar praktische tips en voorbeelden? Zo schrijf je goede prompts in ChatGPT!

Praktische tips voor het schrijven van goede prompts voor ChatGPT

ChatGPT is een AI-model dat de afgelopen maanden razend populair is geworden. Het taalmodel is ontwikkeld door OpenAI en werd ontworpen om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Het taalmodel beschikt over een uitgebreide database van kennis en informatie die is opgebouwd door middel van machine learning en natuurlijke taalverwerking.

Ook als blogger kun je ChatGPT handig gebruiken. Het kan antwoorden geven op vragen, suggesties doen voor blogonderwerpen of de opzet van een blogpost. Het kan zelfs creatieve content produceren zoals poëzie en fictie. Maar hoe haal je nu het meeste uit ChatGPT?

Waarom goede prompts voor ChatGPT belangrijk zijn

Wat is een prompt, vraag je je misschien af. Een prompt is een vraag of opdracht die je ingeeft in het zoekveld van ChatGPT. Goede prompts zijn belangrijk omdat ze ChatGPT helpen precies te begrijpen wat je verwacht. Als de prompt duidelijk en specifiek is, kan ChatGPT een beter antwoord geven dat meer gericht is op jouw behoeften en verwachte uitkomsten.

Zoek jij praktische tips om zelf met ChatGPT aan de slag te gaan en tips om het beste resultaat te behalen? Lees dan snel verder!

Geef aan welke rol ChatGPT moet vervullen

Bepaal de specifieke rol die je van ChatGPT verwacht en geef dit aan in je prompt. Zoals: Je bent een communicatieadviseur bij een internationaal bedrijf. Of: je bent de beste copywriter van Bol.com of een nieuwsredacteur van een online krant. Dit helpt om de focus van het model te versterken en betere resultaten te krijgen.

Geef je intentie aan

ChatGPT is goed in het begrijpen van intenties, dus maak daar gebruik van. Zorg dat je direct duidelijk maakt wat je wilt bereiken en experimenteer met de woorden, zinsbouw en aanpak. Probeer bijvoorbeeld “Vandaag gaan we een XYZ schrijven” of “We willen graag input voor het schrijven van een XYZ”. De manier waarop je het verwoordt, kan een groot verschil maken.

Stel gerichte vragen

Formuleer je prompt in de vorm van gerichte vragen. Dit helpt het model om specifieke informatie te verstrekken en geeft richting aan het gesprek. Gebruik geen vage of brede termen in je prompt, omdat ChatGPT specifieke instructies nodig heeft om een goed antwoord te kunnen geven.

Wat je ook kunt doen, is ChatGPT je laten helpen met de voorbereiding. Stel het model de vraag welke vragen je moet stellen om de beste blogpost te schrijven met zijn hulp.

Voorbeeld: “Ik ben een blogger die een blogpost schrijft over de beste ChatGPT prompts voor bloggers. Stel me de vragen die je nodig hebt om mij te helpen met het schrijven van deze blogpost.”

Wees duidelijk en beknopt

Kort en bondig betekent niet dat je slechts een paar woorden in je prompt kunt zetten. Sterker nog: wees zo uitgebreid mogelijk in je opdracht. Maar gebruik liever korte zinnen in plaats van één lange zin met daarin meerdere opdrachten. Door een heldere en bondige prompt te geven, help je het model om effectiever te reageren.

Let op de werkwoorden die je gebruikt. Als je wilt dat de AI je begrijpt, zorg er dan voor dat je prompt een werkwoord bevat dat duidelijk maakt wat je bedoelt. Bijvoorbeeld: “Maak dit korter” werkt beter dan “Verkort dit”.

Vermijd ook het gebruik van jargon en vaktaal die voor een niet-expert moeilijk te begrijpen zijn. Dat is altijd een goed idee wanneer je een blogpost of artikel schrijft, dus ook wanneer je ChatGPT om hulp vraagt.

Zo schrijf je goede prompts in ChatGPT

Geef context

Indien nodig, geef wat context aan het model over het onderwerp of de situatie. Door wat achtergrondinformatie of relevante details te verstrekken, geef je het model een beter begrip van de context waarin het moet reageren. Dit helpt het model om meer relevante en gepersonaliseerde antwoorden te genereren, waardoor je een betere interactie krijgt met ChatGPT.

Een voorbeeld: “Ik ben een communicatiespecialist en blogger en wil dat je me helpt met het schrijven van een blogpost over ChatGPT. Je bent een expert SEO schrijver. Het onderwerp van de blogpost is: [onderwerp ‘Bloggen met ChatGPT’]. De belangrijkste zoekwoorden zijn [ChatGPT prompts, ChatGPT gebruiken voor blog, bloggen met ChatGPT]. Schrijf een concept blogpost, inclusief meta titel, meta omschrijving, een opzet met belangrijkste (sub)titels en een CTA.”

Specificeer het gewenste formaat

Als je wilt dat het model een specifiek type antwoord geeft, zoals een lijst, een samenvatting of een gedetailleerde uitleg, vermeld dit dan expliciet in de prompt. Als je bijvoorbeeld wilt dat het model een lijst van tips geeft, vermeld dit dan in de prompt, zodat het model zijn antwoord kan structureren op basis van die verwachting. Op deze manier vergroot je de kans op een antwoord dat beter aansluit bij je behoeften.

Wees geduldig en stuur bij

Als het model niet het gewenste antwoord geeft, probeer dan de prompt aan te passen en specifieker te maken. Als de output niet is wat je zoekt, probeer dan een andere manier van verwoorden. Soms kan het juiste woord of de juiste zin precies het verschil maken. Een synoniemenlijst van woorden met dezelfde betekenis kan helpen.

Varieer de prompts

Gebruik verschillende soorten prompts om het model uit te dagen en gevarieerde antwoorden te krijgen. Probeer open vragen, hypothetische scenario’s, omschrijvingen van problemen, enzovoort. Experimenteer met verschillende formuleringen totdat je het gewenste resultaat krijgt.

Controleer de output

Nadat het model heeft gereageerd, wil je de gegenereerde tekst zorgvuldig controleren op fouten en waarheden. Klopt het gegeven antwoord en sluit het aan bij je prompt? Indien nodig, kun je de prompt aanpassen en het model verder begeleiden.

Experimenteer met prompts

Wees niet bang om te experimenteren met verschillende prompts en formuleringen. Soms kan een kleine verandering in de prompt leiden tot grote verschillen in de gegenereerde antwoorden.

Hoe meer je oefent met het schrijven van prompts, hoe beter je wordt in het sturen van het model en het verkrijgen van de gewenste resultaten. Blijf dus vooral experimenteren, aanpassen en verbeteren.

Waarom deze prompts niet werken (en wat je beter kunt vragen)

Als je prompt vaag of onduidelijk is, kan ChatGPT verward raken en een antwoord geven dat niet relevant is voor wat je zoekt.

Vertel me iets over auto’s.” – Dit is een brede en vage prompt, waardoor ChatGPT niet direct weet welke aspecten van auto’s de persoon precies bedoelt. Wanneer je vraagt: “Kun je uitleggen hoe een benzinemotor werkt?” krijg je een veel concreter antwoord. Deze prompt is namelijk veel specifieker dan de oorspronkelijke prompt over auto’s, waardoor ChatGPT weet waar het zich op moet concentreren.

Schrijf een blogpost over de voordelen van technologie.

Deze prompt is ook te algemeen en breed. Daardoor kan ChatGPT niet goed inschatten welke kant je op wil met je vraag en daarmee te genereren content. Er zijn veel verschillende soorten technologieën en veel verschillende voordelen, dus het kan leiden tot een onsamenhangend of oppervlakkig antwoord.

Een prompt als “Schrijf een blogpost over hoe technologie ons leven gemakkelijker maakt bij het uitvoeren van dagelijkse taken.” werkt veel beter. Deze prompt is veel gerichter dan de oorspronkelijke prompt over de voordelen van technologie. Hierdoor kan ChatGPT een nauwkeuriger en meer gepast antwoord produceren.

Een goede prompt voor ChatGPT moet duidelijk, specifiek en relevant zijn. Zo schrijf je goede prompts in ChatGPT: praktische tips en voorbeelden!

Een goede prompt voor ChatGPT moet duidelijk, specifiek en relevant zijn. Bewaar deze praktische tips en voorbeelden op Pinterest!

Meer voorbeelden van goede prompts voor ChatGPT

Zoek je meer voorbeelden van goede prompts voor ChatGPT? Probeer dan eens onderstaande prompts, die goed werken omdat het gaat om specifieke vragen met context waarom het model een antwoord kan geven:

 • “Kun je me helpen met het oplossen van een wiskundig probleem? Ik heb de volgende vergelijking: [vergelijking]. Wat is de oplossing?”
 • “Ik ben op zoek naar reistips voor een vakantie in [bestemming]. Welke bezienswaardigheden mag ik niet missen en waar kan ik het beste verblijven?”
 • “Ik wil graag meer leren over de geschiedenis van [onderwerp]. Kun je me een beknopte samenvatting geven van de belangrijkste gebeurtenissen?”
 • “Ik wil een nieuwe programmeertaal leren. Welke taal raad je aan voor beginners en welke bronnen zijn het beste om mee te beginnen?”
 • “Wat zijn de voordelen van het gebruik van een VPN? Geef een opsomming van 5 voordelen.”
 • “Ik ben een roman aan het schrijven en ik heb hulp nodig met het ontwikkelen van mijn personages. Kun je me wat advies geven over hoe ik gelaagde en interessante personages kan creëren?”
 • “Ik wil graag meer weten over de impact van klimaatverandering. Kun je me uitleggen wat de belangrijkste oorzaken zijn en wat we kunnen doen om het tegen te gaan?”
 • “Wat zijn gezonde recepten voor een veganistisch diner?”
 • “Ik ben op zoek naar tips om mijn productiviteit te verbeteren. Welke technieken of tools raad je aan om efficiënter te werken?”
 • “Ik wil graag een nieuwe hobby oppakken. Heb je suggesties voor leuke en creatieve activiteiten die ik zou kunnen proberen?”
 • “Ik heb wat advies nodig over hoe ik een gezonde werk-privébalans kan behouden. Wat zijn jouw tips om stress te verminderen en tijd te vinden voor ontspanning?”

Conclusie

Het formuleren van goede prompts in ChatGPT is dus belangrijk om goede en relevante antwoorden te krijgen. Door ChatGPT een duidelijke rol te geven, en specifieke, relevante vragen (inclusief context) te stellen, kun je de interactie met ChatGPT verbeteren.

Blijf oefenen en experimenteren met verschillende prompts om het meeste uit je interactie met ChatGPT te halen. Ik hoop dat deze voorbeelden je helpen om goede prompts te formuleren voor ChatGPT!