Regelmatig bloggen met deze schrijftips

Simpele schrijftips die elke tekst beter maken

Of je nu een beginnende blogger of doorgewinterde tekstschrijver bent, iedereen wil een goede tekst met duidelijke boodschap schrijven. Met deze schrijftips kun je ook jouw teksten beter maken!

Verbeter je teksten met deze schrijftips

Als blogger of online schrijver is het van groot belang dat je teksten goed zijn geschreven. Je wilt immers dat je lezers je teksten interessant vinden en dat ze terug blijven komen voor meer. Maar hoe zorg je er nu voor dat je teksten van goede kwaliteit zijn?

Door mijn werk als communicatiespecialist schrijf ik regelmatig. Daarnaast blog ik al meer dan een decennium. Ik ben inmiddels een ervaren content creator. Persoonlijke blogposts, commerciële content voor een website, korte input voor presentaties of juist uitgebreid voor een white paper, de tekstschrijver in mij kan haar lol op. Dankzij die ervaring weet ik ook dat elke tekst vaak nog nét iets beter kan. Deze simpele schrijftips helpen ook jou je teksten te verbeteren!

1. Wees duidelijk en maak direct je punt

Natuurlijk hoef je als literair schrijver geen boek van slechts twee hoofdstukken te schrijven. Een artikel of blogpost is een ander verhaal. Vraag je zelf af wat het doel van je verhaal is en wat je ermee wil bereiken. Maak dat direct duidelijk.

Zo pen ik in de eerste alinea van deze tekst al neer dat je met deze schrijftips je teksten kunt verbeteren. Zo weet jij als lezer direct wat je kunt verwachten en hoef je niet eerst een lap tekst door te lezen voor je weet waar het over gaat.

Vooral online lezers hebben een kortere aandachtsspanne dan offline lezers. Het is daarom belangrijk om je teksten kort en bondig te houden. Maak alinea’s nietdus te lang en gebruik geen onnodige woorden. Een duidelijke en beknopte schrijfstijl zorgt ervoor dat je lezers je tekst makkelijker kunnen begrijpen en onthouden.

2. Blijf consistent in je taalgebruik

Wees duidelijk wie je aanspreekt en blijf dezelfde aanspreekvorm gebruiken. Je en u afwisselen in één tekst zorgt voor onduidelijkheid en staat nog slordig ook. Grote kans dat jij als lezer afhaakt wanneer ik je halverwege dit verhaal ineens als ‘u’ aanspreek.

Zorg ook voor een consistente opbouw van je tekst. Gebruik dezelfde stijl in je (tussen)koppen: maak ze allemaal kort en bondig of juist meer beschrijvend. Zolang ze dezelfde toon en vorm hebben en je tekst daardoor een duidelijke flow heeft.

3. Schrijven = schrappen

Een bekend motto in schrijven is schrijven = schrappen. Dat betekent niet dat alles altijd korter moet. Zorg er wel voor dat je geen overbodige woorden gebruikt en dat wat je schrijft, direct bijdraagt aan het doel van je tekst. Een anekdote of achtergrondfeitje delen kan een tekst persoonlijker of levendiger maken. Het moet wel aansluiten bij je boodschap en er niet van afleiden. Pas dus ook dat je niet vervalt in een eindeloos verhaal over iets persoonlijks waar de lezer niet per se naar op zoek is.

Ook teksten die niet passen bij je doelgroep wil je vermijden. Gebruik geen ingewikkelde vaktermen zonder uitleg wanneer je schrijft voor beginners. Of uitgebreide beschrijvingen van vaktermen wanneer je tekst voor professionals is. Klinkt logisch, toch wordt dit nog weleens vergeten.

Verbeter je teksten met deze schrijftips

Door deze schrijftips toe te passen in je blogposts en andere online teksten, kun je je schrijfvaardigheden verbeteren en je lezers aanspreken.

Wat is jouw favoriete schrijftip?