Beginnen met bloggen doe je zo!

Beginnen met bloggen doe je zo!

Bloggen is inmiddels niet meer weg te denken in onze online wereld. Anno 2020 een nieuw blog starten is dan ook nog steeds een goed idee. En het is waarschijnlijk nog simpeler dan je denkt: beginnen met bloggen doe je zo!

Waar je aan moet denken als je begint met bloggen

Wil je beginnen met bloggen, maar weet je niet waar te beginnen? Om een blog te beginnen, hoef je echt geen expert te zijn. Het enige wat je nodig hebt is het juiste onderwerp, inspiratie en tijd om te schrijven en een eigen domein. Begin ook je eigen blog aan de hand van de volgende eenvoudige stappen.

Beginnen met bloggen doe je zo!

Leer hoe je een onderwerp kiest, hoe je een blog opzet en hoe je content creëert die je publiek aanspreekt. Ontdek ook hoe je je blog kunt promoten en laten groeien. Met deze praktische tips kun je je eigen blog starten en laten groeien tot een succesvolle website.

Onderwerpen

Voor je enthousiast een blog begint, is het belangrijk dat je bedenkt waar je het eigenlijk over wil gaan hebben. Wat voor blog wil je: een persoonlijk blog of juist zakelijk? Een blog over een specifiek onderwerp als gezond en vegetarisch eten, minimalistisch leven of gadgets; of juist een breder onderwerp als lifestyle of reizen?

Kies vooral iets waarover je meer dan een handjevol artikelen kunt schrijven en waar je ook over langere tijd nog enthousiast over bent.

Naam en domeinnaam

Als je eenmaal weet waarover je wil bloggen, is het tijd om een passende naam voor je blog te bedenken en je domeinnaam vast te leggen. Dat laatste kan direct invloed hebben op de naam van je blog. Het liefst wil je natuurlijk dat deze overeen komen. Het kan echter maar zo zijn dat je de ultieme naam voor je blog hebt bedacht en vervolgens ontdekt dat het domein niet meer beschikbaar is. Via SIDN kun je gratis checken of een .nl domein al bezet is of niet.

Tip: je kunt ook een gratis blog registreren op websites als Blogger of WordPress.com – toch raad ik je aan om minstens een paar euro te investeren en een eigen domein aan te schaffen. Dat geeft je alle vrijheid en staat net even wat beter dan een nieuweblog.wordpress.com url. 

Hosting

Een host kiezen voor je blog is een volgende belangrijke stap. Kijk naar de prijzen, bereikbaarheid van de helpdesk (heb je genoeg aan contact via e-mail en chat of wil je ook telefonisch contact kunnen opnemen) en snelheid van de servers.

Ik host zelf mijn domein bij One.com*; uiteraard zijn er ook genoeg hosting providers in Nederland.

*Via deze link krijg je 14 euro korting op een hosting pakket bij One.com (en ik 14 euro korting op mijn hostingpakket, win-win)

Kies je platform

Hoewel er meerdere opties zijn om je blog op te draaien, is er wat mij betreft eigenlijk maar één die je zou moeten kiezen: WordPress.org, ’s werelds populairste blogsoftware. Dit open source softwareplatform geeft je legio mogelijkheden om je website of blog mee naar eigen wens kunt bouwen.

WordPress

Met de beroemde 5-Minute Install van WordPress kun je binnen de kortste keren zelf WordPress installeren op je domein. Nog makkelijker is het om dit door je hosting te laten doen, die dit tegenwoordig vaak met een simpele klik in je domein dashboard mogelijk maakt.

Kies een theme – gratis of betaald – en maak gebruik van plug-ins (wederom gratis of betaald) om je blog volledig naar wens in te richten. Laat je niet afschrikken door de uitgebreide mogelijkheden: er is genoeg documentatie beschikbaar wanneer je er even niet uitkomt (lang leve Google) en later zul je vooral blij zijn met alle opties die het biedt.

9 Eigenschappen van een succesvolle content creator

Content en afbeeldingen

Na alle technische aspecten is het nu eindelijk tijd voor de leukste kant van bloggen: het creëren van content! Begin met schrijven, zorg voor passend beeld, publiceer je eerste bericht en voilà, je blog is up & running!

Daarna is het een kwestie van doorgaan. Je kunt gebruik maken van een contentkalender om je content (vooruit) te plannen. Maak je eigen foto’s bij elke blog post of kies passend beeld van (gratis) stockfoto websites als Unsplash. Zomaar tekst of foto’s van het internet plukken is natuurlijk een no no, dus wees origineel.

Leestip: Zo schrijf je een killer blog post (+infographic)

Beginnen met bloggen doe je zo!

Zo simpel het is dus om een blog te starten. Of je blog vervolgens een succes wordt, zal afhangen van verschillende dingen. De juiste motivatie (om te schrijven, niet per se om succesvol te worden en goodies te scoren), interessante content, goede vindbaarheid en soms een lange adem. Een kwestie van vallen en opstaan, schrijven en uitproberen. En een kwestie van plezier, dus happy blogging!

Ben jij al eens een blog begonnen? Wat zijn jouw tips om te starten met bloggen?

Foto’s via Unsplash

Volg mijn blog via Bloglovin