Eigen blog beginnen? Gewoon doen!

Thuiswerken? 7x Handige thuiswerk tips

Voor de één is thuiswerken vaste prik, voor de ander een uitzondering. En waar de ene thuiswerker zich fluitend door een takenlijst werkt, gaat het anderen soms een stuk lastiger af om een hele dag productief te zijn. Zeker wanneer je normaal niet thuis werkt. Met deze handige thuiswerk tips kom je een heel eind!

7 Handige thuiswerk tips

Misschien ben jij allang een doorgewinterde thuiswerker. Of als zelfstandig ondernemer gewend om geen vaste werkplek te hebben op een kantoor met collega’s. Of misschien kun jij helemaal niet thuiswerken omdat je werkzaamheden dat niet toelaten.

Door de maatregelen die wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het inmiddels beruchte nieuwe coronavirus COVID-19 zoveel mogelijk tegen te gaan, worden ineens veel meer mensen gevraagd om de komende weken thuis te werken.

Met deze handige tips lukt thuiswerken jou ook

Ben jij niet standaard gewend om thuis te werken? Met deze simpele voor de hand liggende tips maak je het al snel een stuk makkelijker!

1. Sta op tijd op en hou je vaste ochtendroutine aan

Het is verleidelijk om langer in bed te blijven liggen en vervolgens in je joggingbroek op de bank te werken. Veel effectiever is het om je gewone dagelijkse ritme aan te houden. Sta rond dezelfde tijd op als op je gebruikelijke werkdagen. Neem een douche voor je aan de slag gaat in plaats van ergens halverwege de dag. Maak een lekker ontbijt voor jezelf.

Het lijkt lekker om elke dag in je pyjama aan het werk te gaan, dat gaat sneller vervelen dan je denkt. Douchen, aankleden en je haar en/of make-up doen als gebruikelijk zorgt ervoor dat je actiever wordt en in de juiste werkmodus terecht komt.

huiswerk tip: werken vanuit bed lijkt leuk, toch kun je jezelf beter gewoon aankleden en een prettige werkplek creëren

Thuiswerk tip: werken vanuit bed lijkt leuk, toch kun je jezelf beter gewoon aankleden en een prettige werkplek creëren

2. Maak een dagplanning (en vergeet je koffie en lunchpauze niet)

Structuur is een van de belangrijkste voorwaarden voor succesvol thuiswerken. Per dag een to-do lijst maken is een goed begin. Een duidelijke planning voor je hele dag werkt nóg beter. Stel doelen en deadlines op voor jezelf en maak een efficiënt (en realistisch) tijdschema. Vergeet daarin vooral niet korte pauzes op te nemen! Op kantoor loop je ook af en toe naar de koffieautomaat of een collega.

Door in blokken te werken, kom je sneller in een werk flow en ben je (hopelijk) minder geneigd toch even dat huishoudelijke klusje te doen. Baken je werk af in tijdsblokken van anderhalf tot 3 uur en neem dan even pauze. Dat kan een kop koffie op de bank zijn of een rondje (hard)lopen buiten om een frisse neus te halen.

Blogpost ideeën voor een druilerige maandag

Handige thuiswerk tips: Vergeet je koffiepauzes niet wanneer je thuis aan het werk bent

Plan ook vrije tijd in voor je lunch. Een korte wandeling halverwege of aan het eind van je werkdag zorgt sowieso voor een prettige onderbreking van je werkdag; op kantoor zit je immers ook niet de hele dag achter je bureau.

3. Zorg voor een goede werkplek

Over bureau gesproken: zorg dat je thuis een goede werkplek hebt. Een dag met laptop op de bank kan prima als je dat fijn vindt. Op langere termijn krijg je waarschijnlijk last van je handen, armen of rug omdat je niet goed zit. Zorg voor goede werkomstandigheden: werk aan een (opgeruimd) bureau of tafel, maak gebruik van een extra beeldscherm of gebruik net als ik ergonomische accessoires als een sculpt toetsenbord en tekentablet.

4. Wees bereikbaar (en soms juist niet)

Dankzij de eindeloze online mogelijkheden kunnen we 24 uur per dag bereikbaar zijn. Zorg dat je Skype adres te vinden is voor collega’s. Gebruik tools als Slack, Trello en Zoom om remote te vergaderen en samen te werken met collega’s of partners. Wil je juist even flink productief zijn of een grote klus klaren? Zet dan je notificaties uit: niets is zo’n grote afleiding als een ping van een nieuwe e-mail of app-bericht.

Zorg ook voor een goede VPN-verbinding om veilig in je werkomgeving te werken of bij werkdocumenten te kunnen.

5. Maak afspraken met huisgenoten

Als je samenwoont met huisgenoten, partner of gezin is het lastig de hele dag ongestoord aan het werk te gaan. Zeker in een bijzondere situatie als nu, waarbij hele gezinnen ineens thuis zitten en kinderen niet terecht kunnen op school of opvang. Met een thuiszittende partner en twee katten heb ik persoonlijk weinig te klagen. Toch is het even wennen dat je ineens de hele dag op elkaars lip zit en de verleiding om even gezellig te babbelen of klussen in huis op te pakken groot. Afspraken maken over wie waar (of wanneer) werkt, is dan ook handig.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NATASJA | WAT ZIJ ZEGT | BLOG (@natasjadb) op

Zoals gezegd heb ik geen kinderen die ik thuis moet lesgeven of vermaken. Handige tips bij thuiswerken met kinderen durf ik je dan ook niet te geven. Virtuele lessen of inspiratie nodig? Ik zag online leuke dingen voorbij komen bij onder meer Anouk en Susan (bekijk haar kinder-kooklessen!).

6. Ga niet te lang door

Voordeel van thuiswerken is je eigen uren kunnen bepalen. Dat kan echter ook een nadeel zijn. Let echter op dat je niet te lang doorgaat: werk je normaal 8 uur, doe dat dan nu ook. Dat voorkomt dat je ineens je halve avond aan het werk bent terwijl je dat normaal ook niet doet. Zet je werktijden ook duidelijk in je agenda, zodat thuiswerkende collega’s zien wanneer je bereikbaar bent. Ze zien je immers niet aankomen of vertrekken van kantoor.

7. Zorg goed voor jezelf

Last but not least: zorg goed voor jezelf en je naasten. Zorg voor een gevulde koelkast (maar ga niet hamsteren please) en plan gezonde maaltijden. Drink voldoende water: dat zorgt voor genoeg energie én tripjes naar het toilet zodat je niet te lang achter je laptop of pc blijft zitten. Haal een frisse neus op rustige plekken. Dat maakt thuiswerken en sociale beperkingen een stukje dragelijker de komende weken. Als we allemaal ons best doen, komen we er hopelijk ook goed doorheen!

Werk jij thuis? Hoe zorg jij voor een fijne thuiswerksfeer?

1 reactie

Reageren is niet mogelijk.