Workation: de Zweedse trend van werken op afstand (Foto door Tina Stafrén)

Workation: de Zweedse trend van werken op afstand

Zweeds onderzoek toont aan: werken in de natuur is goed voor ons! Workation is dan ook de nieuwe trend in Zweden. En dit zijn de beste plekken voor een workation in Zweden. 

Workation in Zweden: de Zweedse trend van werken op afstand

Als de afgelopen anderhalf jaar iets heeft bewezen, is het wel dat we ook prima buiten kantoor kunnen werken. En dat hoeft natuurlijk helemaal niet vanuit je eigen huis te zijn.

In Zweden is workation de nieuwe trend, een combinatie van work & vacation. Het thuiskantoor wordt steeds vaker vervangen door een locatie in de natuur. En dat blijkt goed voor ons te zijn, zoals blijkt uit een gepubliceerde casestudie van het Zweedse Karolinska Institutet die aantoont dat werken in de natuur meer oplevert dan alleen betere werkresultaten.

Onderzoekers van het Karolinska Institutet – het grootste centrum voor medisch academisch onderzoek in Zweden en een van ‘s werelds meest vooraanstaande medische universiteiten – voerden het onderzoek uit. Het resultaat van dit Zweedse onderzoek toont aan dat werken vanuit de natuur een positieve invloed kan hebben op je welzijn.

Zweden (via Unsplash)

Lees ook: Dit zijn dé 10 Wellness Trends voor 2022

‘We zijn enthousiast over de positieve resultaten van deze casestudie, die de mogelijke implicaties laat zien die de natuur heeft op ons werkleven. Hoewel we voorzichtig moeten zijn om te grote conclusies uit het onderzoek te trekken, zijn de resultaten in lijn met eerder onderzoek en geven ze duidelijk aan welke positieve impact de natuur heeft en kan hebben op ons welzijn’ aldus Mare Löhmus Sundström, universitair hoofddocent bij het Institute of Environmental Medicine van het Karolinska Institutet.

Onderzoek naar workation in Zweden

Het onderzoek duurde twee weken en volgde vijf personen tussen de 20 en 35 jaar. Tijdens de casestudie hadden ze elk een baan waarbij ze op afstand konden werken. Twee weken lang werden ze gevolgd terwijl ze eerst een week vanuit hun gebruikelijke thuiskantoor werkten en vervolgens nog een week vanuit de natuur, ergens net buiten de hoofdstad Stockholm.

De studiedeelnemers droegen specifieke apparatuur bij zich, de zogeheten MotionWatch8 (CamNtech Ltd, VK). Deze registreerde elke 15 seconden hun bewegingen en verzamelde daarnaast slaapgegevens. Daarnaast namen de deelnemers zelf elke ochtend en avond hun eigen bloeddruk op met behulp van een automatische bloeddrukmeter. De deelnemers vulden ook 2 keer tijdens de casestudie verschillende korte zelfbeoordelingstests in, waarbij de status van hun welzijn op dat specifieke moment werd onderzocht.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek

De studie toont aan dat de mentale gezondheid en het welzijn van de deelnemers met bijna een kwart toenamen. De deelnemers voelden zich na afloop minder depressief en meer relaxed, meer in balans en gelukkiger. Na een week werken in de natuur nam de stress bij de deelnemers bijna met de helft af. Ook verbeterde de slaapkwaliteit: deelnemers vielen sneller in slaap en de slaapkwaliteit verbeterde dankzij langere, ononderbroken slaapperiodes.

Volgens de resultaten zijn er duidelijke tekenen dat de deelnemers zich tijdens de experimentperiode mentaal beter voelden dan tijdens de werkweek ervoor.

  • De deelnemers zagen de stress met 48% afnemen, terwijl de cognitieve stress met 50% afnam.
  • Het welzijn nam met 22% toe. De deelnemers voelden zich rustiger, harmonieuzer, gelukkiger en minder depressief.
  • De algehele vitaliteit nam met 27% toe. De deelnemers voelden zich alerter, energieker en sterker.
  • De deelnemers sliepen efficiënter. Ze vielen gemiddeld 51% sneller in slaap en elke slaapperiode (aaneengesloten slaapperiode) duurde gemiddeld 23% langer.
  • Er is sprake van een significante afname van depressieve symptomen (zoals vermoeidheid, angst en desinteresse) met 44%.

De voordelen van het nieuwe Zweedse werken

‘Het afgelopen jaar is flexibel werken in een stroomversnelling geraakt. We denken dat dit een reistrend is die perfect past bij de tijd waarin we nu leven en perfect voor Zweden, een land met veel toegankelijke natuur. De combinatie van werk en natuur is positief voor het welzijn van thuiswerkers. Iets wat onze casestudie ook bevestigt’, aldus Niels Persson, Chief Officer, Marketing & Communications bij Visit Sweden.

Het nieuwe Zweedse werken heeft nog meer voordelen. Door tijdens een workation langer op een plek verblijven, vermindert de negatieve impact op het milieu. Een landelijke werkplek wordt zo een ​​duurzaam alternatief zijn voor mensen die het thuiswerken zat zijn. Zweden hoopt op deze manier de mentale gezondheid van zijn werknemers en buitenlandse workation-toeristen te verbeteren in een tijd waarin werken op afstand steeds meer zijn tol eist van het welzijn van veel mensen.

Workation: de Zweedse trend van werken op afstand (Foto door Tina Stafrén)
Workation: de Zweedse trend van werken op afstand – zoals hier in deze minimalistische Bergaliv Loft House op de flanken van de berg Åsberget in het noorden van Zweden (Foto door Tina Stafrén)

Het afgelopen jaar is flexibel werken in een stroomversnelling geraakt. We denken dat dit een reistrend is die perfect past bij de tijd waarin we nu leven en perfect voor Zweden, een land met veel toegankelijke natuur.

De beste accommodaties voor een workation in Zweden

De workation accommodaties (met goede wifi!) liggen verspreid in de Zweedse natuur, op kleine onbewoonde eilanden in de meren of de archipel en in de bossen. De locaties zijn allemaal op hun eigen manier uniek. Ze bieden allemaal de nabijheid van de Zweedse natuur maar zijn ook volledig uitgerust zijn voor het werken op afstand.

  • Ästad Vingård, Halland – Bij Ästad Vingård kun je werken en overnachten op een wijngaard. Ästad Vingård is een van de grootste wijngaarden van Zweden en ligt in een beukenbos in Halland. Als je klaar bent met werken voor de dag, kun je afkoelen in een koud dompelbad of juist opwarmen in de onderwatersauna van ‘Sinnenas Spa’.
  • Nature Shelter Hotel, Skåne – Nature Shelter Hotel is een nieuw urban hotel dat aan de wandelroute Skåneleden ligt. Het omringende bos en de vele meren vormen de perfecte uitvalsbasis voor wat avontuurlijke ontspanning in het zuidelijke deel van Zweden.
  • Salt & Sill – Het eerste drijvende hotel van Zweden is te vinden op het eilandje Klädesholmen in de ongerepte archipel van de westkust.

Voor meer workation-accommodaties in Zweden kun je terecht op de website van Visit Sweden.

Ben jij al eens op workation geweest? Wat is jouw ultieme workation bestemming?