Waarom ik bloggen na 8 jaar nog steeds niet zat ben

Waarom ik bloggen na 8 jaar nog steeds niet zat ben

Waar ik andere hobby’s en bezigheden na een tijdje vaak weer links laat liggen, hou ik het bloggen inmiddels alweer 8 jaar vol. Verbazingwekkend denk ik weleens en toch ben ik er nog steeds niet klaar mee!

Waarom ik bloggen na 8 jaar nog steeds niet zat ben

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat ik mijn eerste WordPress-blog begon, gewoon met een domein van wordpress.com. Van een eigen domein was nog geen sprake. Van eigen content trouwens ook niet: ik verzamelde mijn favoriete songteksten en zette 2 jaar later pas mijn eerste pennenvruchten online hier op natasjadb.nl.

Weer twee jaar later begon ik met Wat zij zegt, een reis- en lifestyle blog met persoonlijk tintje dat inmiddels zo’n 18.000 bezoekers per maand trekt. Van een hobby is allang geen sprake meer en ik heb de nodige ups en downs gekend als het op bloggen aankomt. Het blogwereldje is de laatste jaren flink veranderd en ik heb heel wat blog(ger)s zien komen en weer gaan. Ook mijn blogs hebben de nodige veranderingen ondergaan. Toch ben ik het bloggen na 8 jaar nog steeds niet zat! Laat me je vertellen waarom.

Hoewel online communicatie wel aan bod kwam tijdens mijn opleiding Media en Informatie Management, was ik behoorlijk bleu toen ik begon met mijn eerste blog. Mijn kennis van ‘Het Internet’ deed ik vooral op dankzij hetzelfde internet.

Ik leerde hoe ik WordPress kon installeren en met behulp van themes en plugins mijn blog naar eigen wensen kan kneden. Eindeloos Googelen en fora doorspitten naar antwoorden en oplossingen. Of met m’n neus in de page source om te ontdekken welke elementen ik moest aanpassen. Klinkt saai, toch vind ik het altijd weer een kleine overwinning wanneer ik eindelijk het juiste element ontdek en kan aanpassen zoals ik het wil hebben.

Ook op SEO- en schrijfgebied heb ik inmiddels flink wat waardevolle kennis opgedaan. Ik weet hoe ik een blog vindbaar maak in Google en hoe ik goede en leesbare artikelen schrijf. Ik leer(de) betere foto’s te maken en ze te bewerken en hoe ik social media kan inzetten om content bij een doelgroep te krijgen.

Waarom ik blog // laptop (via Unsplash)

Meer dan eens maakte ik domme fouten die ervoor zorgden dat mijn blog ineens een ‘white screen of death‘ weergaf. Of halveerde mijn bezoekersaantal ineens en duurde het maanden voor ik ontdekte dat het niet werd veroorzaakt door gebrek aan interesse maar een clash tussen plug-ins.

Momenten waarop ik mijn blog soms grondig vervloekte. Om vervolgens na een tijdje toch gewoon weer achter m’n laptop te gaan zitten en een nieuwe blog post te tikken. Vallen, opstaan en gewoon weer doorgaan… ik heb de nodige lessen geleerd.

Ik blijf leren

Ondanks alle bovenstaande geleerde skills, ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Na 8 jaar bloggen en een carrière in als communicatiespecialist weet ik inmiddels prima hoe je een blog start en onderhoud, SEO-proof teksten schrijft en social media kunt inzetten. Toch valt er altijd wel iets te leren. Over online marketing bijvoorbeeld of hoe je de eindeloze hoeveelheid data uit Google Analytics kunt gebruiken om je blog te perfectioneren.

Leuke mailtjes en reacties

Eerlijk is eerlijk: ik mopper geregeld over de enorme stroom e-mails die wekelijks mijn inbox overspoelt. Persberichten, al dan niet over onderwerpen die relevant zijn voor mijn blog, uitnodigingen voor persopeningen en events, verzoeken tot link building of advertorials.

Eens in de zoveel tijd zit er echter een mailtje tussen van een lezer, met een leuke vraag of een lieve reactie naar aanleiding van een blogpost die ik schreef. Dat maakt alle andere e-mails en enkele negatieve reacties meteen weer goed.

Van online naar offline

En die leuke reacties zijn niet de enige interactie die ik waardeer. Dankzij mijn blog heb ik zoveel mensen leren kennen. Mensen met dezelfde interesses en eigenaardigheden (zo fijn dat andere bloggers óók eerst foto’s van hun bordje eten maken voor ze beginnen) en waarmee het offline net zo goed klikt als online.

Ik vond mijn eigen stem

Misschien wel de allerbelangrijkste wat 8 jaar bloggen me heeft gebracht, is het vinden van mijn eigen stem – of tone of voice. Door het vele bloggen ontwikkelde mijn schrijfstijl zich tot wat het nu is. En niet alleen mijn schrijfstijl. Ik weet steeds beter waarover ik wil bloggen en tijd in wil steken en trek me steeds minder aan van geldende ‘regels’ en druk om meer bezoekers of volgers te krijgen.

Zo stofte ik onlangs mijn eerste blog af – waar je nu terecht bent gekomen – vermaakte me uren met het installeren en finetunen van een nieuw theme en nieuwe categorieën. En in plaats van dit bericht te publiceren op Wat zij zegt waar het gegarandeerd door honderden mensen wordt gelezen, schrijf ik dit voor een handjevol lezers dat dit blog nog kent. Gewoon, omdat het kan en ik het hier beter vind passen. Heerlijk, die vrijheid van een eigen blog, of twee!

Vind jij bloggen ook zo leuk? Of ben je er juist helemaal klaar mee?

Volg mijn blog met Bloglovin

4 reacties
  1. Wat een leuk artikel! Ik had vorig jaar een flinke blogdip, maar heb mijn plezier weer teruggevonden dit jaar én ben zelfs druk bezig met het vullen en promoten van mijn tweede blog (deze dus). Ik ben overigens erg benieuwd naar de plug-in clash die ervoor zorgde dat jij je statistieken niet goed kon zien. Ik heb ook verschillende plug-ins geïnstalleerd als test en zie wel heel grote verschillen tussen die twee! Werd er eerst een beetje sip van, maar zag toen in de andere app dat de resultaten toch wel een stuk positiever waren :-) Handig deze website trouwens, ik heb al wat pagina’s toegevoegd aan mijn favorieten!

    1. Ik zie geregeld leuke artikelen voorbij komen ja! Ik had een enorme dip in verkeer vorig jaar, die bleek veroorzaakt door de AMP-plugin waardoor er gewoon geen mobiel zoekverkeer werd doorgegeven aan Google Analytics. Dat scheelde dus zo’n beetje de helft van mijn bezoekers! 0_o Tussen Jetpack en GA zit ook een behoorlijk verschil, dat komt omdat JP volgens mij ook bots, etc meerekent en daardoor hogere stats geeft. Leuk, maar niet helemaal correct als het om echte bezoekers gaat.

  2. Het blijft bij mij een soort haat-liefde verhouding waarin de liefde wel het meeste overheerst. :) Maar soms ben ik er helemaal klaar mee. Ik ben ook niet zo’n fanatieke blogger, maar blijf het leuk vinden om te doen.

    1. Herkenbaar! Ik heb bij vlagen last gehad van een gevoel van ‘moeten bloggen’. Dat heb ik gelukkig aardig achter me kunnen laten: blog nu vooral wanneer ik er zin in heb. En dus ook gerust weer op een blog met minder dan 100 lezers, zoals hier :’)

Reageren is niet mogelijk.