6 handige fotobewerking apps: VSCO
Social media

7 Handige fotobewerking apps

Tegenwoordig komt er haast geen foto meer online die niet in meer of mindere mate is bewerkt. Dankzij de vele fotobewerkingsprogramma’s en apps is het dan ook super simpel om foto’s te bewerken. Deze handige fotobewerking apps zijn mijn favorieten.

7x handige fotobewerkings-apps

1. Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is een ontzettend populaire bewerkingstool onder fotografen. Het maakt het mogelijk om veel foto’s tegelijk te bewerken en beheren.

Gratis features omvatten onder meer de welbekende presets (voorinstellingen), het aanmaken van profielen om het bewerken makkelijker te maken en de optie om o.a. curves, kleuren, helderheid en textuur aan te passen. Ook kun je in de app zelf foto’s maken en tutorials volgen om je fotografie en bewerkingsvaardigheden te verbeteren.

De Adobe Lightroom app is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

2. Adobe Photoshop Fix

Adobe Photoshop Fix is een uitgeklede versie van het bekende Adobe Photoshop. Deze gratis app bevat een aantal kenmerkende functies waar Photoshop om geroemd wordt. Je kunt dus vrij eenvoudig afbeeldingen retoucheren: zo kun je snel kleuren of belichting veranderen, rode ogen weghalen en uitvloei-effecten toepassen.

Handige fotobewerking apps: Photoshop Fix

Bewerk snel je foto’s in Adobe Photoshop Fix: verander gezichtskenmerken aan of pas de saturatie aan

Handige fotobewerking apps: Verwijder objecten snel met Photoshop Fix

Je kunt zelfs vrij eenvoudig hele objecten verwijderen uit je foto. Misschien niet altijd even strak, voor een snelle bewerking vaak goed genoeg.

Net zoals met andere Adobe applicaties, kun je de app verbinden met Creative Cloud om zo op al je apparaten bij je bestanden te kunnen. De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

3. Afterlight 2

Afterlight 2 maakt het mogelijk om foto’s te retoucheren door o.a. belichting, contrast, verzadiging en scherpte aan te passen. Daarnaast biedt deze vernieuwde app de mogelijkheid om door middel van aanraking delen van je foto’s te retoucheren. Foto’s samenvoegen en filters toevoegen zijn daarnaast ook mogelijk.

De app kost (eenmalig) €3,49 voor iPhone gebruikers.

Handige fotobewerking apps: Afterlight 2

4. Unfold

Met Unfold kun je niet zozeer foto’s bewerken, als wel minimalistische en elegante fotocollages creëren voor Instagram Stories. Met behulp van meer dan 150 templates en tools om tekst en stickers toe te voegen, maak je zo snel en simpel mooie stories die je vanuit de app rechtstreeks kunt delen naar Instagram en Snapchat. Unfold Camera laat je direct foto’s maken en bewerken met 10 filters en effecten.

Unfold is gratis te installeren voor iPhone en Android, met beperkte functies. Word je lid van Unfold+ (een jaarabonnement kost $19.99) heb je onbeperkt toegang tot alle filters en mogelijkheden.

5. VSCO

Voor ik fan werd van Lightroom, gebruikte ik standaard VSCO. Deze app biedt een scala aan zowel gratis als betaalde filters en daarnaast de standaard mogelijkheden voor fotobewerking. Ook kun je makkelijk een kader toevoegen aan je foto, een optie die ik in diverse andere fotobewerking apps mis.

6 handige fotobewerking apps: VSCO

Je kunt je bewerkte foto’s vervolgens opslaan op je telefoon, delen naar social media kanalen of de creatieve community van VSCO zelf. Die is nog lang niet zo groot of gebruiksvriendelijk als Instagram (en zal dat vermoedelijk ook niet worden) maar biedt toch meer dan genoeg inspiratie voor creatievelingen.

VSCO is beschikbaar voor zowel Android als iPhone.

6. Instagram

Hoewel alle voorgaande genoemde apps vooral worden gebruikt om een mooie Insta-feed te creëren, is Instagram zelf eveneens een prima fotobewerkingsapp. Foto’s en stories kun je rechtstreeks in de app maken of uploaden vanaf je filmrol. Je kunt vervolgens kiezen uit diverse filters en de sterkte hiervan veranderen. Daarnaast kun je gemakkelijk je foto’s bijsnijden en zaken als contrast, kleur, structuur, verzadiging, warmte en scherpte aanpassen.

Instagram is gratis beschikbaar voor Android en iPhone.

Maar soms heb je gewoon een in real life filter als make-up nodig, ha ;-)

7. Camera

Last but not least is er in je eigen mobiele camera ook meer mogelijk dan je denkt. Zo geeft mijn iPhone me verschillende camera-opties om te fotograferen, van panorama tot portret modus. Daarnaast kan je filters toepassen en in gemaakte foto’s belichting, contrast en kleur aanpassen. Geen breed scala aan mogelijkheden, toch scheelt het al behoorlijk op de kwaliteit van je foto’s.

7 handige fotobewerking apps: met deze apps creëer jij ook de mooiste foto's!

Wat zijn jouw favoriete fotobewerking apps van dit moment?

Chaotische spraakwaterval met een voorliefde voor kaas, tattoos & tongvallen. Deelt haar leven met twee zwart-witte katten en houdt niet van hobby's. Schrijft graag over reizen, hotspots en de (on)zin van het dagelijkse leven. Dat doet zij onder meer op www.watzijzegt.com.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: