Romantische zonsondergang

Populariteit single reizen stijgt enorm

Speciale single reizen worden ieder jaar populairder. Dat blijkt uit onderzoek naar de vraag en het aanbod van single reizen onder verschillende reisaanbieders.

Populariteit single reizen stijgt enorm

Meer singles

Nederland telt momenteel meer dan 2,7 miljoen vrijgezellen. Jaarlijks komen daar volgens het CBS ongeveer 40.000 singles bij. Volgens touroperator singlereizen.nl gaat 70% van alle singles liever niet alleen op reis. Met de groei aan singles groeit ook de vraag naar groepsreizen en vakanties voor singles. In de afgelopen jaren zien we daarom steeds meer websites die zich richten op het aanbieden van single vakanties.

Groeiend aanbod

Vrijwel alle grote reisaanbieders hebben single reizen inmiddels opgenomen in hun reisaanbod. Zo organiseert Beter Uit sinds 2013 speciale reizen voor singles, lanceerde Corendon begin maart het label MarisLife speciaal voor alleenstaande ouders en organiseert Uniglobe sinds april ook single reizen. Het bekende TUI Travel biedt single reizen aan via dochterondernemingen KRAS & Sawadee en ook websites als Effeweg en Estivant hebben inmiddels een aparte categorie voor single vakanties.

Explosieve groei in aantal boekingen

Bestaande reisorganisaties zien een explosieve groei in het aantal boekingen. Aanbieder Singlereizen.nl publiceerde begin juli dat de vraag naar single reizen ieder jaar met maar liefst 30% stijgt. De ANWB biedt al geruime tijd speciale single reizen aan onder de naam FOX en claimt een jaarlijkse groei van 15%. Volgens FOX heeft dit vooral te maken met meer bekendheid en meer behoefte aan vakanties voor singles.

Ook aanbieder Crusj, winnaar van de prijs “Beste Reisorganisatie 2015” in de categorie single reizen, geeft aan een ruime stijging te zien in de afgelopen 5 jaar. Volgens hen is de stijging in populariteit simpel te verklaren:

“Nu zijn single reizen gericht op het ontmoeten van nieuwe mensen en vrienden.”

“Vijf jaar terug waren single reizen gericht op dating en het ontmoeten van een nieuwe liefde. Nu zijn single reizen gericht op het ontmoeten van nieuwe mensen en vrienden. De drempel ligt op deze manier een stuk lager”.

Favoriete vakanties

Zon- en wintersport vakanties blijken de grote favorieten te zijn onder de single reizen. Jongere singles kiezen meestal voor actieve vakanties waarbij ze gaan mountainbiken, surfen of kajakken en vaak in een tentje of een goedkoop hotel verblijven. Ouderen kiezen eerder voor de culturele uitstapjes en bijzondere stedentrips. In tegenstelling tot jongeren vinden zij luxe erg belangrijk en kiezen daarom al snel voor een verblijf in een resort of een verzorgd hotel.

De grootste doelgroep van de reisorganisaties ligt tussen de 25 en 55 jaar. Veel georganiseerde reizen zijn gericht op specifieke leeftijdsgroepen en interesses, zodat je makkelijker aansluiting vind.

Heb jij weleens een single reis geboekt?

Bron: Datingsitekiezen.nl