Gratis stockfoto's nodig? Op deze websites vind je de mooiste!

Mijn blogdoelen voor 2019

Het nieuwe jaar is inmiddels alweer een paar weken onderweg. En waar ik met Wat zij zegt vrolijk door aan het bloggen ben, is het hier dit jaar nog stil geweest. Een prima moment om eens wat blogdoelen voor 2019 vast te stellen voor mezelf! Want wat wil ik dit jaar eigenlijk bereiken met dit blog?

Blogdoelen bepalen (en behalen)

Waarom zou je eigenlijk blogdoelen vaststellen, vraag je je misschien af. Bloggen is toch alleen maar voor de leuk? Dat geldt zeker voor veel bloggers, toch is het voor mij allang niet meer zomaar een hobby. Ik hoef er geen vast inkomen mee te genereren, ik wil er wel degelijk iets mee bereiken. Al is het alleen maar om mezelf uit te dagen.

Om doelen te bepalen, is het van belang dat je eerst bedenkt wát je eigenlijk wil bereiken. Wil ik groeien en aan het eind van het jaar een bepaald aantal maandelijkse bezoekers trekken? Wil ik zoveel keer per week of maand een nieuw artikel publiceren? Of wil ik geld verdienen met dit blog? En hoe realistisch zijn die doelen; zijn ze überhaupt haalbaar?

De belangrijkste punten om in de gaten te houden bij het bepalen van je (blog)doelen:

 • Bedenk een beperkt aantal doelen – Hoe meer doelen je jezelf stelt, hoe lastiger ze te behalen. Je moet immers je tijd verdelen: je hebt net als iedereen maar 24 uur in je dag en ongetwijfeld nog genoeg andere dingen te doen.
 • Stel grote en kleine doelen op – Of eigenlijk, doelen voor lange en wat kortere termijn. Zo kan mijn doel voor dit blog prima zijn om maandelijks 10 duizend unieke bezoekers te trekken, daarvoor zal ik eerst 1.000 bezoekers per maand moeten halen.
 • Schrijf je doelen op – Niets is makkelijker dan even een momentje nemen en je doelen op te schrijven, voor je ze na een paar maanden weer uit het oog verliest.

Hoe behaal je nu je blogdoelen?

Doelen vaststellen is een ding, ze daadwerkelijk behalen een tweede. Hoe behaal je nu je blogdoelen? Als je een paar dingen in de gaten houdt, moet dat best lukken.

 • Maak ze haalbaar – Stel realistische en meetbare doelen (denk SMART: Specific, Measurable, Actionable (or Achievable), Realistic, Time-bound) zodat je aan het eind van een maand of het jaar ook echt kunt meten of je ze hebt gehaald.
 • Pas je doelen aan wanneer nodig – Het kan heel goed dat je aan het begin van het jaar iets bedenkt en er na een tijdje achterkomt dat het toch niet zo realistisch blijkt. Omdat je bijvoorbeeld minder tijd hebt dan je dacht, of omdat je eigen interesses of omgeving is veranderd. Je doelen aanpassen is dus niet vals spelen, je zult er waarschijnlijk eerder voor zorgen dat je ze alsnog realistisch houdt.

Mijn blogdoelen voor 2019

Mijn blogdoelen voor 2019

En dan waar het mee begon: wat zijn mijn blogdoelen voor dit blog voor 2019?

 • Een contentkalender creëren voor natasjadb.nl – Ondanks mijn ruime ervaring met marketingcommunicatie en bloggen heb ik voor mezelf eigenlijk nooit een contentkalender gecreëerd. Voor dit blog wil ik dan ook wat verder vooruit blikken en nadenken over de onderwerpen en artikelen die ik hier komend jaar wil delen.
 • Meer content genereren door maandelijks minstens 3 keer te bloggen – Drie keer per maand bloggen lijkt niet veel (en is het ook niet). Met een goedlopend blog ernaast dat de hoofdfocus blijft houden, zal wekelijks bloggen op dit blog nog een uitdaging worden. Eéns in de twee weken bloggen vind ik dan weer net iets te weinig. Mikken op 3 nieuwe artikelen per maand lijkt me dan ook een mooie uitdaging.
 • Maandelijks 4.500 unieke bezoekers aan het eind van het jaar – Op Wat zij zegt startte ik jaren geleden in april met een paar honderd bezoekers. Aan het eind van dat jaar werd het door ruim 5.000 mensen bezocht. Het jaar eindigen met 4.500 bezoekers op natasjadb.nl lijkt me dan ook een haalbaar doel.

En – niet erg meetbaar maar minstens zo belangrijk – ik wil vooral plezier hebben in het schrijven en delen van mijn kennis op gebied van bloggen en online communicatie. Want eerlijk is eerlijk, zonder plezier in het bloggen is geen enkel blogdoel haalbaar.

Heb jij blogdoelen voor 2019 gesteld? En deel je deze ook, of hou je ze liever voor jezelf?

10 reacties
 1. Oh dit jaar ga ik er ook voor met een contentkalender! Ik heb zooo veel content nog van de wereldreis wat online moet en ik zou video willen uitbreiden. Is je doel nou 4500 extra bezoekers per maand? Mijn doel is dit jaar trouwens meer marketing te doen (m.n. Pinterest). Oh en artikelen schrijven die meer affiliate sales opleveren ?

  1. 4500 bezoekers per maand! Al is dat eigenlijk ook extra, want dit blog heeft zo lang stil gelegen dat die 4,5k ook bijna volledige groei zou zijn ;-) En meer affiliate sales is ook een mooi doel! Dat zou bij mij vooral werken op Wat zij zegt vermoed ik. Succes met jouw blogdoelen dit jaar!

 2. Veel succes met het behalen van je blogdoelen voor 2019! Hoop dat het je gaat lukken :-) Ik heb sinds een paar maanden ook een contentkalender en dat werkt erg goed voor mij. Ik schreef altijd al wel blogideeën op in een documentje, maar toch geeft zo’n kalender meer rust (ook al schuif ik er regelmatig in). Het heeft me vorig jaar ook erg geholpen door 1 vast blogmoment per week in te plannen. Dat maakte het bloggen veel haalbaarder voor me en gaf me ook meer structuur. Gek hoe zo’n simpel dingetje zo kan helpen, maar voor mij werkte het!
  Mijn blogdoel voor dit jaar is om ook op mijn tweede website (Done That Been There) regelmatig een nieuwe blog te publiceren. In eerste instantie ook 1x per week wat dus betekent dat ik 2 artikelen per week zou moeten schrijven. Ik weet niet of dit inderdaad haalbaar zal zijn voor me. Misschien dat ik anders mijn doel voor mijn tweede site moet bijstellen naar 1x per twee weken. Ik verdien niet rechtstreeks geld aan mijn blogs, maar heb er wel meerdere (schrijf)opdrachten door gekregen dus het is voor mij als freelancer op zich wel de moeite waard om er tijd in te steken :-)

  1. Ook mooie doelen! En goed om te horen dat een contentkalender zo goed werkt voor jou. Ik schrijf inderdaad ook her en der ideeën op maar die liggen dan zo verspreid dat er van planning geen sprake is. Of het mij lukt om twee blogs geregeld van nieuwe content te blijven voorzien, weet ik ook nog niet. We gaan het zien, succes dit jaar ook!

 3. Ik blog vooral omdat ik het leuk vind en stel mezelf geen doelen. Mijn blog hangt al een tijd op 5.000 bezoekers en ik moet eerlijk bekennen dat het me wel heel leuk lijkt om er een stijgende lijn in te zien. Het voornaamste doel blijft plezier houden in het schrijven, maar we zullen zien wat het jaar brengt. Maak er iets moois van.

  1. Dat is an sich al een mooi doel: bloggen omdat je er plezier in hebt! En kan me voorstellen dat een stijging van je cijfers toch leuk is, wellicht lukt dat dit jaar! :)

 4. 4.500 unieke bezoekers na een jaar?!? Ik ben onder de indruk. Ik blijf op niveau hobbyblogger hangen met mijn niet serieuze aanpak. Je bent blijkbaar al veel meer professional dan je zelf soms zegt ;)

  1. Haha, ik heb ook geen idee of het hier gaat lukken met dit blog hoor! Misschien spreekt de optimistische ‘doe-ik-wel-weer-even’ en ben ik aan het eind van het jaar een tikje teleurgesteld :’) Kom ik op 31 december op terug, goed? ;-)

 5. Ik heb allang geen blogdoelen meer. Mijn blog is mijn hobby en ik blog wanneer ik inspiratie en tijd heb. Ik moet zeggen dat dat prima gaat zo! Zo af en toe heb ik dan ineens een boost van een idee en dan ga ik helemaal los haha!

  1. Helemaal prima toch? Plezier hebben in het bloggen blijft uiteindelijk voor mij ook het belangrijkst. Dus als dat ergens halverwege dit jaar betekent dat ik mijn doelen laat varen, vind ik dat ook prima :)

Reageren is niet mogelijk.