Beginnen met bloggen doe je zo!
Bloggen

Help, geen bloginspiratie! +10 handige tips

Elke blogger (of copywriter, schrijver, editor en wie zich dan ook met schrijven bezig houdt) loopt er weleens tegenaan. Een writer’s block, geen idee waar je over moet schrijven of een totaal gebrek aan bloginspiratie. Ik geef je 10 handige tips!

Help, geen bloginspiratie! +10 tips

Ik heb met vlagen geen bloginspiratie en kom niet verder dan een dozijn half afgeschreven blog posts die weken, of soms zelfs maanden, in draft blijven staan. Toch is het lang niet altijd zo moeilijk om weer nieuwe schrijfzin te krijgen. 10 tips die je wellicht weer een eindje op weg kunnen helpen:

1. Bloglovin’

Als blogger lees je ongetwijfeld veel andere blogs. Daar kun je natuurlijk inspiratie uit halen. Niet door teksten te kopiëren (duh) maar door er bijvoorbeeld je eigen draai aan te geven en vanuit je eigen ervaringen te beschrijven. Via Bloglovin kun je ook zoeken op blogs in specifieke genres of ontdekken welke reisartikelen het in Nederland goed doen.

2. Pinspiration

Pinterest is ook voor mij een van mijn favoriete sites om op een vrij moment even mooie plaatjes te bekijken, mood boards te maken en – het kan echt niet zonder dat woord – inspiratie op te doen. Wellicht doe je er dus ook wat bloginspiratie op.

3. Magazines & movies

Niets is fijner dan soms even alle dagelijkse beslommeringen achter je te laten en weg te duiken in een tijdschrift of film. Interessante artikelen, mooie foto’s, indringende beelden, fijne filmtunes… je zult zien dat je er spontaan nieuwe ideeën over krijgt. Of niet, maar dan kun je altijd nog een review schrijven en laten weten wat je ervan vond.

4. Check je comments

Kijk eens welke vragen je lezers stellen in reacties op je blog posts. Zeker als je meer lezers en daardoor reacties krijgt, is de kans groot dat er vragen tussen zitten waar je een blog post aan kunt wijden. Of verzamel de meest bijzondere reacties in een blog post en creëer zo een overzicht waar je ongetwijfeld nieuwe reacties op krijgt.

5. Vraagbaak

Bloggers worden steeds vaker gewaardeerd om hun kennis van en kijk op zaken. Lezers willen weten hoe jij iets hebt ervaren, wat ergens te doen is of hoe ze iets kunnen aanpakken. Bedenk waar jouw expertise ligt en stel je op als vraagbaak (daar is de welbekende Q&A). Terwijl jij je lezers inspireert, inspireren zij jou waarschijnlijk ook weer. Win-win!

6. Creativiteit en rode bananen

Creatief denken is zo makkelijk nog niet. Toch is het in principe voor iedereen bereikbaar. Creatief denken, zonder te vervallen in de vaste denkpatronen, zonder logica en een zoektocht naar feiten maar gewoon random out of the blue (pun intended) ideeën spuien voor je blog of wat dan ook. Ik schreef er al eens een blog post over. Probeer het zelf eens!

Of ga op zoek naar triggers als Daily Prompt, die je dagelijks een onderwerp aanreiken waarvan je misschien wel goede schrijfideeën krijgt.

Succesvolle eigenschappen van een content creator

7. Bekijk het wetenschappelijk

Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat de beste tijd om te schrijven vroeg in de ochtend is, terwijl je de beste ideeën krijgt als je net wakker bent. Gewoon beginnen is daarnaast ook een manier om dingen gedaan te krijgen, zo simpel dat je het zelf had kunnen bedenken.

8. How to & lijstjes galore

Lijstjes doen het vaak goed:

Bedenk het maar en schrijf!

9. Duik in je archief

Zeker als je al een tijdje blogt, heb je vast artikelen waar je trots op bent en die wel weer eens onder de aandacht gebracht mogen worden. Stof ze af, schrijf een update of verzamel een aantal artikelen met hetzelfde onderwerp in een nieuwe blog post. Op die manier kun je zonder al te veel inspanning toch nieuwe content creëren en krijgt oude content de aandacht die het verdient.

10. Google Analytics

Ik sta versteld waarop mijn blog soms gevonden wordt en waar mensen überhaupt op zoeken online. Een duik in je Google Analytics kan nog weleens hilarische momenten én nieuwe blog inspiratie opleveren. Check bijvoorbeeld eens welke pagina’s goed gelezen worden: over die onderwerpen kun je vast nog wel iets schrijven.

Nog steeds geen bloginspiratie?

Dan kun je het bloggen natuurlijk ook gewoon even links laten liggen. Niets mis met een blogpauze, het moet tenslotte wel leuk blijven en geen verplichting worden!

Al kan het je ook weer helpen om dat onder woorden te brengen: toen ik schreef over mijn bloggers-block, kreeg ik zoveel lieve reacties dat ik spontaan nieuwe blogideeën op deed!

Meer lezen? Hoe schrijf je een killer blog post? Zo!

Wat doe jij als je geen bloginspiratie hebt?

Featured photo via Unsplash

Chaotische spraakwaterval met een voorliefde voor kaas, tattoos & tongvallen. Deelt haar leven met twee zwart-witte katten en houdt niet van hobby's. Schrijft graag over reizen, hotspots en de (on)zin van het dagelijkse leven. Dat doet zij onder meer op www.watzijzegt.com.

19 Reacties

%d bloggers liken dit: