Reizen

Down Under water

De enorme hoeveelheden water die hier de afgelopen weken uit de lucht zijn komen vallen, zijn inmiddels wereldnieuws. Driekwart van Queensland, Australia staat onder water en honderdduizenden mensen zijn getroffen door de zware overstromingen. En ik zit er middenin. De beelden die hier op tv voorbij komen, zijn veelal hartverscheurend. Het is vreemd om Brisbane onder water te zien staat terwijl ik daar amper twee weken geleden zelf nog rondliep in de stralende zon. En hoewel de gevolgen voor mij als reiziger minder heftig zijn dan voor de inwoners van Queensland, begint mijn reis helaas behoorlijk te lijden onder de overstromingen.

Vorige week strandde ik met een bus vol backpackers onderweg van Noosa naar Rainbow Beach. In de middle of nowhere konden we niet verder en werden we door een local uitgenodigd om de nacht in zijn huis door te brengen omdat we nergens anders heen konden. Een unieke ervaring maar ook de eerste change of plans door de floods.

In Rainbow Beach was het afwachten of de driedaagse 4Wd tour naar het unieke Fraser Island wel door kon gaan. De groep voor ons kwam na slechts een nacht al terug omdat hun kamp volledig onder water was gelopen. Het weer was ons echter gunstig gezind en onze tour ging door. Drie dagen rondscheuren over een enorm zandeiland, back to basics en slechts een paar flinke buien op ons hoofd.

Bij terugkomst bleek Rainbow Beach echter afgesloten van de buitenwereld. Geen bussen in of uit het slechts 1000 koppen tellende dorp en weinig mogelijkheden tot contact buiten het dorp. Met een groep medereizigers konden we de volgende ochtend in een aantal 4WD’s dwars door het bos en over het strand terug naar Noosa.

Inmiddels zit ik hier alweer drie dagen en heb ik nog geen idee wat ik ga doen. Ik ben nog 2,5 week in Australië, heb een bus pass tot aan Cairns, een al geboekte zeiltrip naar de Whitsundays en een niet te wijzigen retourvlucht vanuit Cairns. Het grootste deel van het gebied staat echter nog onder water en de weersverwachtingen voor de regio zijn wisselvallig met veel regen. Er gaan inmiddels weer bussen richting het noorden en aangezien ik zowel van de touroperators als van mijn reisverzekering geen geld terug krijg, is dat misschien wel de meest verstandige keus. Maar eerlijk (en grof) gezegd ben ik de east coast een beetje zat en wil ik niet het risico lopen om de komende 2,5 week weer ergens in overstroomd gebied terecht te komen. Keuzes, keuzes, keuzes en wie mij een beetje kent, weet dat ik daar geen ster in ben.

Maar hoe gefrustreerd ik op het moment ook ben, ik vermaak me nog steeds prima en heb absoluut nog geen zin om naar huis te gaan. Dus draaikont ik nog even verder en pas ik me aan aan de Australische lifestyle. No worries mate!

Chaotische spraakwaterval met een voorliefde voor kaas, tattoos & tongvallen. Deelt haar leven met twee zwart-witte katten en houdt niet van hobby's. Schrijft graag over reizen, hotspots en de (on)zin van het dagelijkse leven. Dat doet zij onder meer op www.watzijzegt.com.

%d bloggers liken dit: