Reizen

De zen van het reizen

Reizen is een van die dingen die het leven leuk maakt. Van korte stedentrips tot lange backpack reizen, ik heb er dan inmiddels ook de nodige ervaring in. Toch lukt het me in het dagelijkse leven lang niet altijd om die relaxte travel spirit vast te houden. De zen van het reizen is een bijzonder verschijnsel.

De zen van het reizen

Waarheen waarvoor

Het dagelijkse leventje in Nederland is vaak propvol. We rennen van werk naar de sportschool, doen vrijwilligerswerk, proberen etentjes met vriendinnen in te plannen, gaan een avondje borrelen, en oh ja, wanneer kun jij ook alweer? Een dagelijkse rush waar ik tijdens het reizen niets van merk. ‘s Ochtends weten wat je ‘s avonds gaat doen? No way. Waar ik morgen heen ga? Anywhere! Zen reizen to the max.

In Griekenland gooiden mijn reispartner en ik ooit een muntje op: nemen we de trein naar het noorden of naar het zuiden? Het resultaat: als idioten naar het loket rennen om kaartjes te kopen voor die trein naar het zuiden die over tien minuten al ging, in een ieniemienie dorpje eindigen, een kleine camping aan het strand ontdekken en ons tentje opzetten onder een enorme druivenrank terwijl we de zon in de zee zagen zakken.

Of die keer in Costa Rica toen we na een verschrikkelijke nacht in een met rode mieren en muizen overladen kamer in Samara en besloten de dag erop meteen weer weg te gaan, tot we de volgende ochtend een hotelletje direct aan het strand vonden, met schommelstoelen en het geluid van de branding als achtergrondmuziek. Goud!

Playa Sámara, Guanacaste, Costa Rica

Zen reizen - Watzijzegt.com

Eerlijk zullen we alles delen

Als je al jaren in je uppie een appartementje bewoont, lijkt er geen groter contrast mogelijk met het slapen in hostels. Niet alleen deel je je slaapkamer met drie, vijf, zeven of zelfs vijftien anderen, je deelt werkelijk alles. Met je shampoo in een plastic tasje naar de badkamer, dringen rond een gaspitje in de keuken, op zoek naar het laatste plekje in de overvolle koelkast om je cool bag met naamlabel in kwijt te kunnen.

Geen issues waar ik thuis last van heb: ik hoef nooit in de rij te staan, koester mijn tweepersoonsbed & kledingkasten en heb alleen last van mijn eigen rommel. Toch heb ik een eigen plek in Australië bijvoorbeeld nauwelijks gemist. Sterker nog, de eerste keer dat ik Down Under een hele nacht als een blok sliep, lag ik met negen anderen in een tot dorm omgetoverde betonnen schuur zonder ramen en een grote ijzeren deur die na een paar minuten minuten open waaide en dat de rest van de nacht bleef. Good night!

8-persoons hutje op Base X, Magnetic Island, Australië

Zen reizen - Watzijzegt.com

Kleren maken de vrouw

Zoals gezegd koester ik mijn eigen kledingkasten. Die vormen een schril contrast met die 55 liter backpack die me de afgelopen jaren heeft vergezeld naar onder meer Costa Rica en Australië. Kleed ik me hier rustig een, twee of soms zelfs drie keer per dag om, in het buitenland draag ik soms dagenlang niet meer dan een bikini en een strandjurkje van $15. Of dat korte shortje waar ik normaal gesproken alleen in zou slapen. En dat hemdje kan na drie dagen best nog een keertje aan, want vandaag zitten we toch alleen maar in de bus. Waar je vervolgens volop gesprekken met je medereizigers voert, iets waar de meeste mensen hier (mijzelf incluis) niet op zitten te wachten.

Hoezo keuzestress over wat ik aan moet, of twijfels over wat ‘men’ van me zal denken als ik die skinny jeans aantrek? Lekker zen reizen in die bezwete outfit of ultrakorte shortje, niemand die het iets kan schelen of waar jij je iets van aan moet trekken.

Zen reizen

De zen van het reizen zou ik graag in m’n dagelijkse leven willen vasthouden. Best een uitdaging. Maar sommige van die relaxte travel thoughts kunnen thuis eigenlijk ook prima.

Elk jaar drie maanden op reis is voor de meesten van ons waarschijnlijk niet haalbaar maar even helemaal weg uit je dagelijkse bestaan kan best. Een weekendje niets doen, zonder telefoon, televisie en vaste routine, desnoods ergens in je eentje. En waarom zou ik alles drie keer overdenken voor ik ergens over beslis? Een spontane ‘ja’ kan voor heerlijke, ongeplande gebeurtenissen zorgen of een leuk gesprek met onverwachte gevolgen & top herinneringen opleveren.

Geen idee of ik zo zen door m’n daily life kan ‘reizen’ maar het is het proberen waard. En anders ga ik gewoon op zoek naar een vliegticket ;-)

Hoe goed ben jij in zen reizen?

Dit artikel verscheen eerder op Watzijzegt.com

Follow my blog with Bloglovin

Chaotische spraakwaterval met een voorliefde voor kaas, tattoos & tongvallen. Deelt haar leven met twee zwart-witte katten en houdt niet van hobby's. Schrijft graag over reizen, hotspots en de (on)zin van het dagelijkse leven. Dat doet zij onder meer op www.watzijzegt.com.

%d bloggers liken dit: